avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de crestere a copilului pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de crestere a copilului pentru tata

Copilul s-a nascut pe 28.02.2013 , mama a optat pentru 1 an de zile ccc. Am inteles ca trbuie sa stea si tatal o luna in ccc. Tatal in anul anterior nasterii copilului de pe 06.03.2012 pana pe 09.04.2012 a avut contractul de munca suspendat dar are o intreprindere individuala din care a obtinut venituri pentru tot anul 2012 iar in 2013 a fost pe pierdere , Iar acum este suspendat de pe 20.01,2014.
Are dreptul la ccc? Iar mama cand trebuie sa revina la munca pe 27.01 sau pe 27.02 ca sa primeasca stimulul de insertie?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:46, 24 Ianuarie 2014
1. Perioada celor 12 luni eligibile pentru a beneficia tatal copilului de concediu crestere copil (CCC) este martie 2012 - februarie 2013.

2. In aceasta perioada tatal a beneficiat de venituri profesionale (din salariu si/sau din activitatea intreprinderii individuale).

3. Conform Ordinului MMFPS 174/2011 perioada cat are intreprindere individuala este eligibila chiar daca a fost pe pierdere.

4. Asadar tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

5. Dvs. trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (cel mai tarziu pe 27.01.2014) pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an si pana va implini 2 ani.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil catalinhabet catalinhabet Detin o Intreprindere Individuala de 3 ani si primii ani am fost pe pierdere si ultimul an pe profit. Sotia nu este angajata si vreau sa stiu daca pot primi eu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil, indemnizatie cristeaion cristeaion Fata mea are 25 de ani , este eleva la scoala postliceala , este gravida luna a 7 a . Dupa nastere poate primi indemnizatie pentru ingrijireacopilului pana la ... (vezi toată discuția)
Tatal si indemnizatia de crestere a copilului cristinaxxx cristinaxxx buna ziua! sotul meu are un pfa din mai 2009 si in ultiile 12 luni a realizat venituri impozabile.are toate platile si impozitele la zi. eu sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)