avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... incetare raport de serviciu prin acordul partilor
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

incetare raport de serviciu prin acordul partilor

Din mesajele citite pe acest forum, in caz de incetare raport de serviciu prin acordul partilor nu este necesar preavizul. Cu alte cuvinte, pot sa cer incetarea raportului de serviciu cu data de astazi, sa spunem.
Cererea se adreseaza conducatorului institutiei publice, adica primarului. Gresesc? Trebuie sa fie de acord si directorul directiei in care este incadrat functionarul public? Atunci, vor mai trece niste zile bune pana va semna si primarul, daca va semna. In aceste zile ce statut are functionarul public?

O alta intrebare. Din cate stiu, preavizul in caz de demisie pentru functionarii publici este de 30 de zile. Discriminatoriu, in comparatie cu alti angajati ce nu au calitatea de functionar public. Se poate solicita, spre exemplu, incetarea raportului de serviciu prin acordul partilor la o data ulterioara inaintarii cererii, dar inferioara termenului de 30 de zile? Spre exemplu, se solicita astazi, 13.04.2009, incetarea raportului de serviciu prin acordul partilor cu data de 20.04.2009. Este posibil? Oricum, nu stiu sa existe vreo dispozitie care sa interzica acest lucru.

Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:12, 14 Aprilie 2009
Demisia trebuie semnata de primar dar si de directorul instiutiei care va angajat. Preavizul este necesar si se emite inaintea demisiei.
In cazul incetarii raportului de serviciu prin acordul partilor nu se acorda preaviz.
Functionarul public poate sa comunice incetarea raporturilor de serviciu prin demisie, notificata in scris persoanei care are competenta legala de numire in functia publica. Demisia nu trebuie motivata si produce efecte dupa 30 de zile calendaristice de la inregistrare.
Puteti solicita incetarea raporturilor de serviciu in temeiul art. 97, lit. b) din Legea nr. 188/1999 si de maine, aveti dreptate. Cererea se inainteaza persoanei care are competenta legala de numire in functia publica si trebuie, in prealabil, sa poarte viza "de acord" a sefului ierarhic superior persoanei care formuleaza cererea.
Am intalnit si cazuri (destule!) in care s-a trecut peste acordul sefului ierarhic superior.

Daca este de acord primarul, actele se fac rapid. Daca, in cazul dvs., trebuie sa fie de acord si directorul, pana va semna si primarul functionarul public are acelasi statut, de angajat al institutiei publice.

Bineinteles, puteti solicita incetarea raporturilor de serviciu prin acordul partilor cu ce data doriti. Exemplul pe care l-ati dat este foarte bun si, asa cum scrieti, nu exista nicio prevedere in Statut care sa "lege" termenul de 30 de zile de incetarea raporturilor de serviciu prin acordul partilor.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Termenul de 30 de zile e valabil pentru functionarii publici de conducere, pt cei de executie e de 15 zile.
dborsanu a scris:

Termenul de 30 de zile e valabil pentru functionarii publici de conducere, pt cei de executie e de 15 zile.

Dispozitiile art. 102 din Legea nr. 188/1999, actualizata la data de 5 ianuarie 2009, sunt urmatoarele:
"Functionarul public poate sa comunice incetarea raporturilor de serviciu prin demisie, notificata in scris persoanei care are competenta legala de numire in functia publica. Demisia nu trebuie motivata si produce efecte dupa 30 de zile calendaristice de la inregistrare."

Alte discuții în legătură

Demisia din fuctia de inspector ( functionar public) Vasile Marian Vasile Marian Conform codului muncii cate zile de preaviz sunt prevazute?pentru ca seful meu mi-a scris pe cererea de demisie \"de acord cu preaviz 30 zile ... (vezi toată discuția)
Demisie si termen preaviz camelia_cazan77 camelia_cazan77 Va rog sa imi spuneti cum trebuie procedat in urmatoarea situatie: sotul meu lucreaza in sistemul penitenciar de 6 ani, in momentul de fata fiind plecat din ... (vezi toată discuția)
Incetarea raporturilor de serviciu tif tif Buna ziua, Ma numesc Tobosaru Ion Florin si sunt functionar public intr-o primarie si doresc incetarea raportului de munca. Cum trebuie sa procedez, ce ... (vezi toată discuția)