avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Refuz emitere certificat de urbanism fara cadastru si ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Refuz emitere certificat de urbanism fara cadastru si carte funciara

Buna ziua, Este corect sa mi se ceara pentru un certificat de urbanism de informare copii dupa cadastru si carte funciara ? Doresc sa achizitionez un teren intravilan agricol dar inainte de asta am fost la primarie sa aflu ce acte am nevoie pentru certificatul de urbanism pt informare. Doresc sa aflu daca terenul este cumva pasune, cu toate ca pe titlul de proprietate scrie ca e intravilan arabil, si care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru constructia pe viitor a unei case. Proprietarul nu are decat titlul de proprietate si a spus odata cu vinzarea terenului va face parcelare, cadastrul si cartea funciara.
Conform Ordinului nr. 839/2009 – norme de aplicare a Legii nr. 50/1991 la art. 19 alin (1) se spune ca pt certificatul de urbanism documentatia va cuprinde:
- cererea tipizata cu elementele de identificare a imobilului pentru care se solicită emiterea certificatului de urbanism, respectiv localitate, număr cadastral şi număr de carte funciară, în cazul în care legea nu dispune altfel,
- planuri cadastrale/topografice, cu evidenţierea imobilelor în cauză, astfel:
1. pentru imobilele neînscrise în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară: plan de încadrare în zonă, la una din scările 1 : 10.000, 1 : 5.000, 1 : 2.000, 1 : 1.000, 1 : 500, după caz, eliberat, la cerere, de către oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară;
2. pentru imobilele înscrise în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară: extras din planul cadastral de pe ortofotoplan şi extras de carte funciară pentru informare actualizat la zi, eliberate, la cerere, de către biroul de cadastru şi publicitate imobiliară.
Cum pot sa ii fortez pe cei de la primarie sa imi elibereze acest certificat de urbanism. Mie mi se pare ca precizarile de la art.19 se contrazic sau nu le inteleg eu.:(
Cel mai recent răspuns: cismasu , utilizator 16:02, 25 Februarie 2016
As mai avea o intrebare. Conform Ordinului nr. 839/2009 – norme de aplicare a Legii nr. 50/1991 la :
art. 34 alin.(2) Dacă documentatia depusă este incompletă sau cu elemente de identificare insuficiente, în termen de 5 zile de la data înregistrării acest lucru se notifică în scris solicitantului, cu menţionarea elementelor lipsă din documentaţie, care se restituie în vederea completării.
Daca in lege nu se specifica ce fel de zile sunt, lucratoare sau calendaristice ce fel de zile se iau in considerare? Eu cererea am inregistrat-o pe 05.02.2014. Care ar fi termenul la care ar trebui sa primesc aceasta informare?
Cu toate ca le-am aratat celor de la urbanism cu legea in fata ca ce imi cer nu este legal, ei tot se incapataneaza sa-mi ceara acte in plus pe motivul ca "asa stiu ei ca se cere". Sunt tare curios cum anume vor motiva refuzul.
În aceeași situație mă aflu și eu, motivul invocat pentru refuzul preluării documentației fiind depunerea unui plan de parcelare efectuat în 2005 (copiat din cartea funciară de către OCPI în septembrie 2015, în urma consultării acesteia). Nu pot obține „extras din planul cadastral de pe ortofotoplan” datorită faptului că mi se reproșează neefectuarea unei documentației cadastrale și mi se solicită acest lucru în contradicție clară cu Art 19 alin (3) din Ord. 839/12.10.2009 emis de MDRL. Efectuarea unei astfel de documentații ar costa în jur de 500 lei, dar nu o pot efectua din moment ce nu sunt proprietarul imobilului (teren). Am să încerc să obțin de la OCPI un plan de încadrare în zonă pentru acest imobil, dar în cazul în care nu pot rezolva fără efectuarea documentației cadastrale, voi acționa primarul în instanță.
Revin cu noutăți.

Documentele în baza cărora se emite și eliberează certificatul de urbanism sunt cele prezentate de aleksutzu, plus documentul de plată a taxei de eliberare a certificatului de urbanism, în copie. În cazul în care imobilul nu este înscris în CF, trebuie o dovadă în acest sens, precum un răspuns la o petiție adresată biroului OCPI teritorial prin care să fie confirmat acest lucru. Altfel, este obligatorie anexarea la cerere a extrasului CF actualizat la zi și al extrasului din planul cadastral de pe ortofotoplan. Termenul de emitere și eliberare a certificatului de urbanism este de 30 de zile calendaristice, care se calculează conform Art. 181 din NCPC. În cazul în care nu se specifică tipul de zile, calendaristice sau lucrătoare, se consideră calendaristice. În cazul depunerii documentației incomplete iar aceasta se completează ulterior, termenul de 30 de zile curge de la data completării documentației. Primarul este obligat să emită și să elibereze în acest termen certificatul de urbanism. Orice cerere de documentație în afara cadrului legal este nulă, de exemplu:
- coordonate actualizate la o anumită dată
- cazier fiscal al proprietarului
- documentație de urbanism (HCLuri, PUZ etc)
- împuternicire de la proprietar
Refuzul primirii cererii chiar și cu documentație incompletă atrage posibilitatea formulării unei plângeri disciplinare împotriva funcționarului de la registratură. Răspunsul la această plângere, trebuie să fie transmis reclamantului în termen de 30 de zile calendaristice.
Neemiterea, neeliberarea, nerăspunderea la reclamații în termen de 30 de zile atrage posibilitatea acționării la tribunalul competent al primarului și obligarea acestuia să soliționeze cererea și eventual la plata unor despăgubiri morale.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2016
cismasu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consolidare casa veche Dora Iulia Dora Iulia Buna ziua, Am si eu mai multe intrebari si sper sa gasesc raspunsul in aceasta comunitate. Am o casa veche in Bucuresti aproximativ din anul 1960 din ... (vezi toată discuția)
Demolare KatalinB KatalinB cum pot obtine autorizatie de demolare pt.o casa care s-a darimat singura prin 2005 fara cadastru si intabulare>casa a fost construita prin 1959-1960 (vezi toată discuția)
Extras cf versus extras cadastral 2015 sheianca sheianca Va rog, in vederea reamenajarii unei locuinte, pentru autorizatia de construire, am solicitat o ridicare topografica. Desi casa veche e cumparata recent, ... (vezi toată discuția)