Nu cred ca ,,executare silita" este titlul potrivit pentru mesajul care vreau sa il transmit.
Iata despre ce este vorba: detin o propietate (apartament) prin vanzarea ap bunicilor. Mai exact, la cererea lor, cu acordul copiilor (matusi si unchi) le-am vandut apartamentul in ideea de ai aduce mai aproape de noi. Nu le ajungeau banii din vanzare si am facut imprumuturi la banci. Conditia mea a fost sa fiu propietara dupa moartea lor.
Cu procura am vandut, apoi am cumparat fara a cunoaste termenul de uzufruct viager. Neinformata si pusa in fata faptului implinit (contact deja redactat la notar), nu mi-a mai ramas decat sa dau declaratie pe proprie raspundere de ,,luare in spatiu" a bunicilor.
Dupa 3 ani am vandut iar, la rugamintile bunicului, gasindu-le apartament la un etaj mai inferior si mult mai aproape. De data asta am mutat-o doar pe bunica fiindca bunicul meu a decedat.
In prezent locuiesc cu bunica, din 2010, deoarece are 92 de ani aproape si nu se mai poate descurca singura.
Apar discutii si m-ar interesa daca pot fi data in judecata si sub ce acuzatie?
Obligatia mea este una morala si niciodata nu as fi profitat de ceva dupa urma bunicilor. Intelegerea a fost verbala, sa le platesc cheltuielile, sa-i inmormantez si sa-i intretin cat pot. Recunosc ca am amintit la inceput ca dupa moartea lor voi fi propietara. Ca atunci cand ramane unul singur si nu se mai poate descurca singur, ma voi muta cu el si am sa-l ajut.
Batranii sunt greu de mutumit si rautaciosi uneori. Au fost discutii si mai aprinse si am fost amenintata ca o sa fiu data in judecata sa arat de unde am avut bani sa-mi cumpar apartament.
Cu ceva timp in urma, cand m-am mutat cu bunica au aparut cateva discutii. Era obisnuita singura si mereu eram suspecta ca-i lipseste cate o lingura. Mi-am pus cheia la usa si inchid cand plec. Au fost aceleasi amenintari din partea copiilor. Pot fi data in judecata si sub ce acuza?
Pana la urma, apartamentul la care faceti referire e pe numele dvs ?
Puteti fi actionata in judecata de mostenitori care vor incerca sa dovedeasca ca banii cu care ati cumparat proveneau de la bunici si ca astfel prin donatie le-a fost incalcata rezerva succesorala ( daca e cazul).
Puteti fi obligata sa le dati o parte din bani, insa tot ca si parte de mostenire, acesti mostenitori va trebui sa suporte si datoriile mostenirii- cheltuieli legate de inmormantare etc.
Apartamentul este propietate personala, da. Fara nici o clauza. Au trecut 7 ani de cand le-am vandut apartamentul bunicilor. Am avut procura doar pentru a vinde, intradevar. Pe parcursul acestor ani, pe langa imprumutul la banci, am platit toate cheltuielile apartamentului. Am pastrat toate dovezile.
Ca sa restitui acei bani bunicii mele, trebuie sa socotesc intai imprumutul+dobanzile bancilor+chitante cheltuieli de 7 ani. Nu stiu ce ar mai ramane daca as scade toate astea. In acest caz va trebui sa vand si s-o las pe lasa pe drumuri la varsta de 92 de ani, fara raspunderea de o a mai ingropa. E cinic, dar e posibil?
pastrati dovezile cu cheltuielile, au valoare de chitante descarcatoare. Dvs ati vandut ap lor cu atat, l-ati ingropat pe bunic cu atat, ati cheltuit pe aia si pe ailalta in interesul bunicii sau a cheltuit ea personal, apoi o veti ingropa cu atat si ramane.. praful de pe toba, ceea ce puteti imparti cu doritorii daca va fi cazul candva.
Buna ziua
Revin cu o intrebare la subiectul meu.
Spiritele s-au incins, datoriile cresc si de aici am ajuns intr-o situatie critica.
Daca din calculele mele raman o parte din bani ai bunicii mele, pe care ii voi pune de-o parte, pot vinde propietatea? Si ce fac cu bunica fiindca vreau sa inchid acest capitol fara valuri prea mari. Nu pot sta cu mainile-n san si sa astept sa fiu data in judecata iar mie sa-mi creasca cheltuielile.
Vreau sa scap de discutii. Cum pot iesi amiabil din aceasta poveste.
Mentionez, nu exista nici o clauza pe nici un act care sa ma oblige intretinerea bunicilor (doar acea declaratie notariala de la fosta propietate unde ii luam in spatiu). Copii bunicilor au acceptat verbal, vanzarea ap bunicilor. La momentul respectiv, dupa vanzarea unui ap cu 3 cam zona Ferentari nu puteam sa le cumpar decat o garsoniera conf 2. Ca sa le iau un ap macar de 2 cam mai era necesar o diferenta de bani. I-am intrebat daca sunt dispusi sa puna diferenta si au cedat in favoarea mea.
Cum sa procedez mai bine?
Multumesc.