avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenitor- probleme in obtinerea lui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenitor- probleme in obtinerea lui

Am probleme cu obtinerea unui certificat de mostenitor in urma decesului tatalui vitreg al mamei mele. Am fost la notari si acestia ma plimba pe drumuri, fiecare spunandu-mi ceva diferit sau ca nu se poate.
Situatia, pe scurt, este aceasta:
Decedatul este tatal vitreg al mamei mele, in urma casatoriei cu mama biologica a acesteia, mama care a decedat cu multi ani in urma. Inainte de decesul mamei biologice, ea si tatal vitreg au facut un contract de vanzare-cumparare cu mama si tatal meu prin care acestia din urma au achitat pretul apartamentului si, ulterior, toate impozitele anuale la fisc pentru acesta. Clauza a fost ca mama si tatal vitreg sa fie lasati sa stea in apartament si sa le fie platit impozitul anual, precum si sa fie ingrijiti pana la deces. Mama biologica a decedat inaintea tatalui vitreg iar acesta din urma a decedat la jumatatea lunii august a.c. Nu se poate obtine pensia pe luna iulie a tatalui vitreg intrucat ni se cere certificatul de mostenitor. Tatal vitreg nu are mostenitori, fiul sau natural din alta casnicie a decedat de mult iar nimeni din partea acestuia nu a venit cu zecile de ani pe la el. Tatal vitreg a avut 85 de ani la deces si nu are frati surori etc.Banii pentru inmormantare au fost imprumutati si trebuie sa-i dam inapoi, cheltuielile ridicandu-se la 3000 lei deci cu mult peste 2400 lei cat este ajutorul. De aceea vrem sa obtinem si pensia lui pentru a plati aceste cheltuieli. Care, de fapt, sunt actele pentru notar pentru a obtine acest certificat de mostenitor??
In prezent, detinem urmatoarele:
-certificat deces tata vitreg, certificat nastere si casatorie ale lui. Din ultimul reiese casatoria cu mama biologica.
-act de vanzare cumparare in original in care se atesta ca parintii au vandut mamei mele si tatalui meu apartamentul
-documente care atesta ca am platit impozit, an de an, la fisc pentru acea proprietate
Singurii care sunt proprietari de drept prin actul de vanzare cumparare sunt parintii mei.
Care este procedura si documentele ce trebuie depuse, in acest caz, la notar pentru obtinere de certificat de mostenitor sau certificat de calitate de mostenitor.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: sile2011 , utilizator 08:01, 24 August 2015
images a scris:

Am probleme cu obtinerea unui certificat de mostenitor in urma decesului tatalui vitreg al mamei mele.



Nu se poate! (adevar grait-au notarii care v-au zis ca nu se poate)

Motivul?
Nu sunteti rude cu decedatul. Nici mama dvs., nici tatal dvs. si nici dvs. nu sunteti rude cu tatal VITREG al mamei dvs. (de ce n-o fi existand si notiunea de "bunic vitreg"?).
Tatal vitreg al mamei dvs. a fost doar sotul bunicii dvs. ...si atat. Sotii nu sunt rude. Sunt soti.
Exista soti, rude si afini.

Intre mama dvs. si tatal ei vitreg (= sotul bunicii dvs.) exista o legatura de afinitate, nu de rudenie.
Afinitatea este legatura dintre un sot si rudele celuilalt sot.
Rudenia fireasca este legatura bazata pe descendenta unei persoane din alta persoana, sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun. Iar rudenia civila rezulta din adoptie (dar inteleg ca nu e cazul in speta).

La mostenirea unei persoane sunt chemate rudele decedatului (alaturi de sotul supravietuitor, daca are), nu afinii.
In lipsa sotului supravietuitor (bunica dvs. fiind de mult ...ingropata/decedata inaintea sotului ei) si in lipsa rudelor decedatului (oare n-o fi avut nepoti de la fiul decedat!?) mostenirea va fi culeasa de ...comuna, oras, municipiu.

Inteleg insa ca avere nu prea mai avea, fiindca proprietarii imobilului (vandut de defunct) sunt parintii dvs. Iar din expunerea dvs, acestia din urma (parintii dvs.) ... par vii si neingropati. Prin urmare, despre mostenirea acestei proprietati puteti discuta numai dupa decesul unuia dintre parintii dvs., nu acum.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2015
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspuns, nu ma interesa mostenirea ci faptul ca nimeni din partea sa nu a venit vreodata sa faca ceva, sa il ingrijeasca etc. Pana si inhumarea este suportata tot de familia mea. Legile sunt facute foarte prost! La vremea respectiva, cand s-a facut casatoria intre el si bunica mea, nu se stia ca trebuie sa se faca adoptie sau nu exista asa ceva. Au presupus ca prin casatorie mama mea devenise fiica sa vitrega. Omul avea 85 de ani. Prostii a facut multe, de aceea suntem in situatii extrem de delicate cu tot felul de datorii create de el si neonorate. Tot ce se dorea era recuperarea banilor cheltuiti pe tot ce inseamna deces care, din pacate, nu se pot recupera. Va multumesc, inca o data, pentru raspunsul dvs. Probabil o fi avut un nepot, de care am auzit, dar nu avem cum sti soarta acestuia atat timp cat legatura intre el si fiul sau natural a fost intrerupta cu vreo 40+ ani in urma, iar fiul sau a decedat cu mult inaintea lui.
images a scris:

suntem in situatii extrem de delicate cu tot felul de datorii create de el si neonorate.


Sa le plateasca cine l-o mosteni! Dvs. si parintii dvs. nu aveti vocatie la mostenirea lui (pentru ca nu sunteti rude cu decedatul) si, prin urmare, nu aveti nici vreo obligatie de a plati datoriile mortului.

A! Daca va referiti la sume de bani pe care parintii dvs. le-au imprumutat pentru a inmormanta crestineste un om care le-a lasat totusi un apartament ... ("vândut" ...başca si cu obligatie de intretinere)... ar fi de gândit dacă au ieşit sau nu în pierdere...

Si apoi, nu LE-AU platit impozitele, ci SI-AU platit impozitele. Parintii dvs., în calitatea LOR de proprietari, datorau impozitele de la data contractului. (aveau nuda proprietate de pe vremea cand "vânzătorii" traiau).

Altfel spus, o eventuala impresie de pierdere ar putea sa piara daca trageti linia pe unde trebuie cand va apucati de adunari si scaderi...
Da, au platit impozitele dar nu au avut acces in apartament de foarte multi ani pentru ca a schimbat yala si nu a mai vrut sa le permita in timp ce se distra cu o anumita categorie de femei. Este mult de spus si nu va plictisesc pe forum. Sa inteleg ca datoriile pentru apa, gaze curent , cablu tv etc nu suntem obligati sa le platim daca sunt pe numele lui? Contractele sunt pe numele lui la utilitati. Suntem obligati insa sa schimbam numele la contractele de la utilitati, in sensul sa le preluam pentru a plati de acum inainte cat timp este necesar sa facem curatenie acolo ptr ca este f multa mizerie si arata deplorabil. Sa inteleg ca la preluarea contractelor nu suntem obligati sa achitam restantele lui atat timp cat mama mea nu figureaza ca mostenitor si toate aceste contracte au fost pe numele decedatului? Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2015
images, utilizator
banii de inmormantare nu are de a face cu certificatul de mostenitor, faceti dovada cu chitante pentru suma de 2400 ron. se da la orice persoana care a facut cheltuieli de inmormantarea.
deci ai pus de la tine 600 ron.
daca persoana respectiva a decedat in luna sa zicem august la sfsrsit , banii nu se mai da,asa zice legea, iar ca sa luati restul de banii( pensia de pe luna anterioara daca nu sa incasat ) te poti adresa instantei dar mai mult costa cu onorariile.
o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar ... FabianOnel FabianOnel Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar mama a murit după 6 ani de la căsătorie, eu și fratele meu, avem dreptul la averea lăsată de ... (vezi toată discuția)
Am fost înfiată. mai am drept de moștenire după bunica? georgi87 georgi87 As dori sa stiu in cazul in care am fost infiiata cu drepturi depline mai am vreun drept la apartamentul bunicii|? dar cu drepturi restranse? mama mea a ... (vezi toată discuția)
Ajutor- succesiune complicata Roxana341 Roxana341 Buna ziua, Am intampinat probleme cu o succesiune mai complicata si va rog din suflet sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Situatia este urmatoarea, Bunicii din ... (vezi toată discuția)