rosa_weigand a scris:
urma sa dau si alte detalii, dar dna de mai sus s-a cam suparat pe modalitatea formularii problemei mele si nu m-am mai simtit in siguranta sa discut aici.
Pe mine nu ma intreaba nimeni daca m-am suparat sau nu? :)
Stimata doamana, cand ma apuc de scris pe forum
nu am de unde sa stiu cu certitudine daca la capatul "tevii de net" am un om cu cateva clase sau vreun doctor in drept. (desi scrisul, acest sistem de semnalizare pur uman, ma ajuta uneori sa mai ghicesc cate ceva).
Din aceasta pricina incerc sa fac scrisul meu cat mai sugestiv, folosind mai degraba metafora, pildele, exemplele si mai putin limbajul strict juridic. (fiiddca altfel risc sa-l pricep doar eu si altii asemenea mie/juristi).
V-am CITAT unele vorbe tocmai pentru a va dovedi ca v-am CITIT postarea. (retinand inclusiv acele amanunte, cum ar fi ora la care scrieti "intr-o vineri/sambata", desi detaliul nu ajuta la rezolvarea spetei). Asta nu m-a scutit de "acuzatia" ca n-as fi citit. (cum as fi putut sa va citez, daca nu v-as fi citit?).
Nu am de ce sa ma supar pe "modalitatea formularii" (ca sa va citez din nou) pentru ca este ...tipica.
Sau, metaforic exprimat, se intampla prea adesea ca omul sa ne prezinte doar o FRUNZA si sa ne intrebe cum arata COPACUL. Sau speta lui sa nu poate fi abordata fara sa stim cum arata COPACUL (fara sa avem imaginea de ansamblu), chiar daca intrebarea lui nu refera la copac.
Avand in spate ani de experienta, s-ar putea chiar sa GHICIM cum arata COPACUL din NERVURA DE PE FRUNZA. (poate ca nu-i cel mai nimerit exemplu daca ma gandesc la fractali, dar sper sa intelegeti ce am vrut sa spun). Insa o problema de drept NU poate fi abordata pe ...ghicitelea. Fiindca, mergand pe ghicitelea, poti nimeri nu numai pe-alaturea cu copacul, dar chiar si cu drumul de langa el.
Amanuntele fac diferenta.
Un amanunt poate schimba uneori cursul unei existente, daramite al unei solutii in drept. Daca un chirurg se intereseaza de rinichiul din STANGA, desi pacientul lui are probleme cu rinichiul din DREAPTA, asta ar putea sa-i lase pacientului senzatia ca medicul ...
nu prea stie ce face. In realitate, amaratul de "detaliul" UN rinichi extirpar versus UN
ICUL rinichi extirpat face diferenta dintre VIATA si MOARTE (dintre a-i trai pacientul bine mersi dupa extirpare si a-i muri pacientul pe masa din pricina unui "detaliu")
Cam asa e si in drept. Este alegerea dvs. daca vreti ori nu vreti sa dati un AMANUNT care APARENT nu are importanta (pentru dvs.) ori daca vreti sa-l dati mai devreme (cand crede avocatul ca-i trebuie ) sau mai tarziu (cand ar putea sa fie ... prea tarziu).
MIRAREA (nu supararea, desi nici de mirat nu prea ma mai mira multe dupa atatia ani de profesie) intervine atunci cand raspundeti unui avocat: "
nu va intereseaza data si nu conteaza nici legea aplicabila". :stunned:
Pai daca nu dupa lege atunci cam cum ati vrea raspunsurile? Din burta!?
Pe scurt. NU AM imaginea de ansamblu, dar daca vreti pe ghicitelea sau "din burta", atunci,
din ceea ce ZICETI ca s-ar fi SCRIS in clauza din contract, nu cred ca veti
obtine nulitatea donatiei. Depinde inclusiv de ...adversar (de cate pareri/doctrina mai citi si el in viata lui).