avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despagubire pentru expropriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despagubire pentru expropriere

Conform legii exproprierii,expropriatorul are dreptul sa preia bunul expropriat imediat ce a consemnat suma evaluata intr-un cont al expropriatului.Daca expropriatul nu este de acord cu suma platita si o contesta in justitie,suma primita este blocata pana cand procesul se termina si se decide o solutie definitiva.Ce face o familie careia i se ia casa si nu i se ofera o suma la justa valoare a imobilului expropriat fiind nevoita sa se adreseze justitiei?.Sta pe strada 2-3 ani pana cand se termina procesul?De ce expropriatorul intra imediat in posesie iar pagubitul nu are dreptul nici macar la suma oferita urmand ca diferenta sa fie reglata la sfarsitul procesului?Vreau sa precizez ca suma oferita,conform legii,nu poate fi mai mica in urma procesului.Deci expropriatorul nu are nici un risc ca eventual sa nu aiba de unde sa recupereze eventualele diferente.
ACEASTA LEGE ESTE ASTFEL FACUTA INCAT SA DESCURAJEZE PROCESELE IN JUSTITIE.CE SE POATE FACE?

Cel mai recent răspuns: cristian66 , utilizator 16:39, 13 Aprilie 2009
Legea privind exproprierea s-a schimbat doar in ceea ce priveste constructia de drumuri.
Astfel, daca expropriatul nu este de acord cu suma propusa de catre expropriator, poate apela la justitie. Repet, doar pe cuantumul sumei oferite de expropriator. Nu poate contesta exproprierea.
Intr-adevar, daca expropriatul nu este de acord cu despagubirea oferita de catre expropriator, aceasta suma se va consemna si va putea fi eliberata doar prin una dintre modalitatile prevazute de lege. Expropriatorul va pune la dispozitia expropriatului o locuinta.
Expropriatorul intra in posesia imobilului, intrucat legea ii permite acest lucru. Ca sa fim rigurosi pe textul legal, dobandeste chiar dreptul de proprietate.
Desi pare inechitabil pentru expropriat, exproprierea este o modalitate de dobandire a proprietatii practicata in toata lumea pentru obiective de interes national, judetean sau local. Legea s-a modificat tocmai pentru a pune capat abuzurilor din partea proprietarilor care cereau sume exorbitante fara nici o acoperire in realitate si opreau astfel proiectele autoritatilor.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
DeaC, utilizator
Am inteles argumentele de mai sus.Multumesc !!
Totusi nu pot intelege de ce expropriatul nu poate beneficia de suma consemnata ca despagubire (atat timp cat exista un proces in instanta)in timp ce expropriatorul se foloseste imediat de bunul expropriat.Unde este echitatea acestei legi?Expropriatul este pedepsit pentru ca nu a acceptat suma propusa?Acesta nu este un abuz?Se poate actiona sub vreo forma impotriva acestei nedreptati?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare suma despagubire pt expropriere Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Buna ziua, Pentru a contesta suma oferita de stat pt expropiere (e cazul autostrazii Buc - Brasov), e musai sa ne adresam instantei? Eu am gasit in Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Expropriere casa StefanL61 StefanL61 Buna ziua Problema este urmatoarea: in vara anului trecut, printr-o Notificare de Expropriere din data de 28.07.2020, emisa de Compania Nationala de Cai ... (vezi toată discuția)
Expropriere în interesul statului anita2007 anita2007 Bună ziua, Am un teren intravilan în Bucureşti, pe care doream să construiesc o casă, pentru care în decembrie 2007 am primit înştiinţarea ... (vezi toată discuția)