avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expropriere în interesul statului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expropriere în interesul statului

Bună ziua,
Am un teren intravilan în Bucureşti, pe care doream să construiesc o casă, pentru care în decembrie 2007 am primit înştiinţarea că-mi va fi expropriat pentru interes public, şi pentru care în februarie 2008 am încheiat cu comisia însărcinată de Primărie o înţelegere în care a fost precizată suma agreată reciproc cu titlu de despăgubire, urmând ca în termen de şapte zile să pun la dispoziţie toate actele necesare finalizării vânzării către Primărie a acestui teren, banii urmând să-mi fie viraţi într-un cont pe care urma să-l precizez.
În locul finalizării conform înţelegerii, a trecut deja un an, timp în care, practic, unicul meu drept asupra acestui teren a fost acela de a plăti impozit, în fapt fiind blocată atât vânzarea lui cât şi expolatarea lui, iar recent am primit chemarea în judecată de către Primărie.
Întrebarea mea de astăzi este următoarea : există vreun temei legal, iar dacă da, care anume, în baza căruia să pretind majorarea sumei agreate anul trecut, ţinând cont că Primăria, pe de o parte, nu şi-a respectat obligaţia de a face contractată în momentul semnării înţelegerii menţionate, iar pe de altă parte, prin expropriere, mi-a împiedicat dreptul de a obţine foloase prin exploatarea terenului conform propriilor mele interese ?
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2009
anita2007, utilizator
Cel mai recent răspuns: anita2007 , utilizator 08:56, 4 Martie 2009
Analizati cererea de chemare in judecata, formulati si dvs. pretentii pe calea cererii reconventionale(aratand ce ati explicat si in mesaj).

luati-va si avocat daca doriti totusi un sprijin calificat, va trebui sa va judecati.
Aveti grija sa nu pierdeti termenele procedurale.

av. Ileana Schwarz
Aveţi jurisprudenţa CEDO de partea dumneavoastră. În măsura în care timpul îmi va permite, voi căuta prin deciziile emise.

Liviu S.Bordaş
Legea 33/1994
ART. 35
Daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, respectiv lucrarile nu au fost incepute, fostii proprietari pot sa ceara retrocedarea lor, daca nu s-a facut o noua declarare de utilitate publica.
ART. 36
Cererea de retrocedare se va adresa tribunalului, care, verificind temeiurile acesteia, va putea dispune retrocedarea.
Intr-o asemenea situatie, pretul imobilului se va stabili ca si in situatia exproprierii si nu poate fi mai mare decit despagubirea actualizata.
ART. 37
In cazul in care lucrarile pentru care s-a facut exproprierea nu s-au realizat, iar expropriatorul doreste instrainarea imobilului, expropriatul fost proprietar - are un drept prioritar la dobindire, la un pret ce nu poate fi mai mare decit despagubirea actualizata. In acest scop, expropriatorul se va adresa in scris fostului proprietar, iar daca acesta nu opteaza pentru cumparare sau daca nu raspunde expropriatorului in termen de 60 de zile de la primirea notificarii, acesta din urma poate dispune de imobil.
ART. 38
Toate cheltuielile efectuate pentru realizarea procedurilor de expropriere si retrocedare, inclusiv inaintea instantelor judecatoresti, se suporta de expropriator.

In legatura cu intelegerea, cred ca terenul dumneavoastra nu a fost expropriat, numai s-a facut o cercetare prealabila. Cred ca chemarea de judecata a Primariei va fi asupra deciziei de expropiere .
ART. 21
Solutionarea cererilor de expropriere este de competenta tribunalului judetean sau a Tribunalului Municipiului Bucuresti in raza caruia este situat imobilul propus pentru expropriere.
Tribunalul va fi sesizat de expropriator pentru a se pronunta cu privire la expropriere, in cazul in care nu s-a facut intimpinare impotriva propunerii de expropriere sau daca aceasta cale de atac a fost respinsa in conditiile art. 18
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2009
ContSters54707, utilizator
Bună ziua,
Revin cu date de ultimă oră privind speţa.
Folosind angajarea unui avocat, am formulat pretenţii în care nu am obiectat asupra valorii despăgubirii aşa cum a fost ea agreată în 2008, în schimb am cerut actualizarea sumei cu echivalentul deprecierii leului, plus 10% reprezentând folosul posibil dar neobţinut. Fără nici o argumentaţie, procurorul prezent la şedinţă a cerut ca despăgubirea să rămână la nivelul stabilit în 2008.
Aşa cum am văzut ieri, instanţa a hotărât ca despăgubirea plătibilă azi să rămână la valoarea agreată în februarie 2008, neluând în considerare nimic din cele cerute de mine.
După ce voi primi hotărârea, voi afla şi motivaţia pentru care instanţa a hotărât astfel, şi este probabil că voi face apel.
Întrebarea mea de azi este următoarea : dacă în ţară Justiţia se va pronunţa în continuare în defavoarea mea, cum este posibilă, şi ce anume presupune, în linii mari, adresarea la CEDO ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedari imlaurentiu imlaurentiu Bunicul meu a avut o casa in centrul orasului iar pe vremea raposatului i-a fost confiscat terenul si casa i-a fost daramata . Atunci a primit o despagubire ... (vezi toată discuția)
Contestare suma despagubire pt expropriere Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Buna ziua, Pentru a contesta suma oferita de stat pt expropiere (e cazul autostrazii Buc - Brasov), e musai sa ne adresam instantei? Eu am gasit in Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Trecere teren in domeniul public DanielCariga DanielCariga Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi ... (vezi toată discuția)