avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vorbi despre succesiune cand apartamentul a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vorbi despre succesiune cand apartamentul a fost achitat de parintii mei?

Buna ziua,

Sotul meu a decedat. Am avut impreuna doi copii. Sotul a mai avut un copil din prima casatorie. Copilul din prima casatorie a sotului a deschis proces de succesiune.
Imobilul care face obiectul procesului, a fost achizitionat in timpul casatoriei mele cu defunctul meu sot (sotul fiind trecut in contractul de vanzare cumparare). Cu toate acestea, casa a fost achitata integral de catre parintii mei. La fel si mobila impreuna cu cele mai importante aparaturi electrice si electrocasnice din casa.
Intrebarea mea este:
"Poate fi vorba aici de succesiune daca pot dovedi prin declaratii ale parintilor mei, ale martorilor si acte de imprumut ca imobilul a fost achitat integral de catre parintii mei?"

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreea3721 , utilizator 02:30, 2 Februarie 2014
Daca nu va intelegeti, veti dezbate succesiunea in instanta, acolo aveti ocazia sa dovediti ca defunctul nu a avut contributie de 50% din valoarea apartamentului.
Lucrurile nu sunt asa de simple: martori ca parintii sau alti prieteni trebuie intariti de acte doveditoare. V-ar fi de folos de exemplu un extras bancar sau un transfer chiar in perioada achizitiei. Altfel imprumuturi facute cu acte de mana care ar fi putut fi facute retroactiv nu vor ajuta prea mult.
O parte din imprumut, a fost facuta la C.A.R. (Casa de Ajutor Reciproc), in urma cu 24 de ani. La vremea respectiva, aceste imprumuturi se acordau in functie de veniturile salariatului deaceea, restul sumei poate fi justificata doar prin intermediul martorilor.
Exista insa un inconvenient acum si anume, intreprinderea care a acordat imprumutul, se afla la acest moment in insolventa motiv pentru care nu se pot accesa arhivele fostului C.A.R. Am obtinut o adeverinta care sa ateste acest lucru insa momentan nu pot aduce mai multe dovezi.
Parintii mei s-au folosit de acest imprumut completat de banii obtinuti la nunta fratelui meu spre a ma despagubi pentru partea mea de mostenire la casa dumnealor (in favoarea fratelui meu).
Pentru cea de-a doua parte de imprumut, nu au existat acte fiind doar un acord verbal intre mine si ei dar in prezenta mai multor martori.

Considerati ca cele mentionate mai sus reprezinta dovezi suficiente pentru a putea suspenda procesul de succesiune si a depune o noua motiune prin care sa dovedesc ca defunctul meu sot nu a participat financiar la achitarea apartamentului desi era trecut in contractul casei?

Va multumesc mult pentru informatii si timpul acordat.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
andreea3721, utilizator
Sa dovediti ca parintii dvs au facut imprumut la CAR nu e de ajuns, la fel nici ca v-au dat banii de la nunta fratelui ( v-au facut o donatie fara sa va datoreze vreo despagubire- care mostenire, cat parintii nu murisera ?), dvs aveti de dovedit ca parintii v-au dat bani dvs si dvs acei bani i-ati folosit la achizitionarea casei.
Dar ce anume ar trebui trebui sa fac? In ce mod sa demonstrez daca nimic din ce am mentionat eu nu este de ajuns?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul la mostenire? emiliamaria emiliamaria am o proprietate imobiliara pe numele meu ,cumparata in timpul casatoriei. sotul meu are copii din o alta casatorie si doresc sa stiu daca in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri ContSters138888 ContSters138888 Sunt casatorita din august 2008.Apartamentul in care locuim este pe numele soacrei.Am vrut sa divortez in mai multe randuri insa sotul m-a amenintat ca \" ma ... (vezi toată discuția)