Conform art.9 .din OUG Nr. 103 din 14 noiembrie 2013, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, personalului contractual la o institutie publica(Directie de asistenta si protectie a copilului) nu i se vor mai plati orele lucrate suplimentar sau cele in sarbatori legale ci se va compensa cu timp liber corespunzator.
Intrebari:
1.Ce inseamna timp liber corespunzator?
-conform codului muncii art. 122-(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. iar
conform Art. 123-(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Conform celor declarate de directorul economic de la directia amntita mai sus, cine nu si-a luat orele libere suplimentare in termen de 60 de zile le va pierde. Este legal sau nu aceasta afirmatie???
2.Din cele stiute de mine legislatia de baza privind relatiile de munca pentru personalul contractual in institutiile bugetare este codul muncii , prin urmare toate celelate prevederi legislative privind modificarea relatiilor de munca sunt lipsite de nulitate atata timp incalca prevederile codului muncii. Va rog sa-mi confirmati.
Multumesc.
De exemplu, un salariat presteaza 24 de ore suplimentare. In acest caz, angajatorul; va trebui sa-i compenseze aceste ore efectuate cu 24 de ore libere platite. Altfel spus, in pontaj va fi trecut in recuperare si platit normal.
2. Codul Muncii reprezint dreptul comun, iar alte prevederi privind legislatia muncii aplicabile sectorul bugetar sunt legi speciale.
In principiu, legea generală se aplică în orice materie şi în toate cazurile, mai puţin în acelea în care legiuitorul stabileşte un regim special şi derogatoriu, instituind în anumite materii reglementări speciale, care sunt prioritare faţă de norma de drept comun, ce în astfel de situaţii se aplică numai unde legea specială nu dispune.(legea specială derogă de la legea generală (specialia generalibus derogant)).
In speta, OUG nr.103/2013 stabileste un regim special si derogatoriu de la prevederile Codului Muncii , fapt ce implica, aplicarea acestui act normativ cu prioritate fata de prevederile Codului Muncii.