...Sotia, a plecat azi cu toate bunurile ei si cu cei 2 copii minori 2 ani respectiv 1 an, fara sa ma anunte...cand am ajuns acasa am ramas surprins, am incercat sa o sun, avea tlf inchis...am sunat la politie, mi sa spus ca plecarea de la domiciliu nu tine de ei, sau mai exact nu este fapta penala....intre timp tot incercand sa o sun a deschis tlf, si mi.a zis ca e la o ruda...ideea este, cu ce drept a facut rapirea asta a copiilor fara stirea mea, mentionand ca are domiciliu in casa in care locuiesc, inclusiv copii...care sant masurile legale ce se impun, o iau si invers, daca eu faceam acelas lucru...cred sigur k eram pedepsit...dc, pe cine apara legea pe cel sau pe cea....mentionez k nu e prima oara cand pleaca de acasa a mai plecat si acum 2 ani, cu copilul , la parinti si dupa la nu stiu ce prietena, va intreb ce drept am eu ca parinte, ca tata ptr binele copiilor mei...am locuinta cumparata inainte de casatorie, lucrez , ....sant fffffffff amagit de ceea ce a facut....eu lucrez in ture, tot timpul cand a plecat , eram de munca... .ce sanse am ca unul dintre copii sa il cresc eu, ca tata?
cum se defineste acest fapt, rapire...fuga de la domicilu, sau....cum se pedepseste....as dori ca un avocat sa ma sfatuiasca si eventual sa vb ptr mai multe detalii....multumesc anticipat
Inainte de a va gandi la cum sa o pedepsiti, poate ar fi bine sa aflati de ce a plecat ( in mai multe raduri, dupa cum spuneti) de acasa. De ce a plecat de acasa?
Probabil ca va trebui sa va ganditi sa intentati o actiune de divort si/sau incredintare a minorilor/minorului intr-o astfel de situatie, mai ales ca spuneti ca nu este prima data cand pleaca! Legat de bunurile pe care le-a luat, este discutabil, fct. de cum erau bunurile sale sau dobandite in timpul casatoriei....Oricum, cea mai buna cale este cea a dialogului civilizat (daca acest lucru se poate) si rezolvarea problemei pe cat posibil pe cale amiabila, chiar daca cu ajutorul instantei! Calea amiabila este cea recomandata mai ales ca sunt la mijloc si doi copii mici, foarte mici!....Intr-o astfel de situatie fiecare trebuie sa se gandeasca si ce a gresit el personal in situatia respectiva, nu numai ce a gresit celalalt si care este interesul major a celor doi majori (lasand la o parte orgoliile celor doi parinti!).
Nu este obligatoriu sa apelati la un mediator.( sedinta de informare privind avantajele medierii poate fi tinuta si de catre avocat ).
In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )
Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).
Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).
...buna intrebare, iam spus si eu...acum invoca ca nu am bani, tinand cont locuia la mine in casa, dobandita inainte de casatorie...eu platesc toate cheltuielile casei intretinere curent tlf cablu net, intradevar am niste credite luate unul inainte de casatorie, iar celelalte doua când eram cu ea, si si bani de altele numai raman, pana acum a fost in cresterea copilului acum de curând sa angajat, o inteleg k ii este fff greu pleaca dimineatza vine seara, in tot acest timp eu raman cu copii, eu lucrez in ture 12, 24.... 12, 48, cam o singura zi pe saptamana ii lasam cu cineva in rest eu sant...am stat cu ei....
...orgolile eu le las dar ea nu le lasa, nu stiu ce sa zic e strigator la cer, si azi am tot sunato sa o intreb unde sant, si imi da copii la tlf...cel mare vb cat de cat...mi.a spus ca ii este frig, k nu are caldura...am fost azi la politie si mi.au spus ca nu e de competenta lor...in ce tara trAIM