Buna ziua.
Am dat peste urmatoarea problema. Art.27 din OUG 137/2000 face referire la faptul ca persoana care se considera discriminata se poate adresa instantei pentru a fi inlaturata discriminarea si a fi acordate despagubirile, potrivit dreptului comun.
Dar daca se adreseaza instantei un functionar public, iar discriminarea este cauzata de institutia publica angajatoare, care este dreptul comun aplicabil in cauza ?
Spre exemplu, CNCD sustine ca dreptul comun este Codul Civil.
Tribunalul sustine ca dreptul comun este Codul de procedura civila.
Judecatoria sustine ca dreptul comun este Codul muncii.
Nu stiu ce intelegeti prin :"Spre exemplu, CNCD sustine ca dreptul comun este Codul Civil.
Tribunalul sustine ca dreptul comun este Codul de procedura civila.
Judecatoria sustine ca dreptul comun este Codul muncii." Situatia este urmatoarea, in cazul dumneavoatra, ca salariat al unei institutii publice, legislatia aplicabila este Codul Muncii. Termenul "drept comun" are un inteles mai lax, care trebuie aplicat fiecarei situatii particulare in parte.
Este o cauza care se judeca. CNCD si-a exprimat punctul de vedere separat sustinand ca dreptul comun aplicabil este Codul Civil.
Tribunalul a sustinut ca dreptul comun aplicabil este Codul de procedura civila, fiindca s-ar fi abrogat nu stiu ce dispozitii referitoare la competenta instantei in cazul unui astfel de conflict si si-a declinat competenta catre judecatorie.
Judecatoria la randul ei a sustinut ca este un conflict de munca iar dreptul comun aplicabil este Codul muncii. In prezent exista conflict negativ de competenta, iar cauza este la Curtea de apel.
Si intradevar exista o decizie a ICCJ care a stabilit ca sintagma ,,drept comun'' are in vedere dreptul aplicabil in functie de cazul existent. Deci nu este neaparat sa fie C. Civil sau CPC.
Dreptul comun in materie de solutionarea litigiilor il reprezibta Codul de procedura civila.
Instanta competenta sa solutioneze un litigiu este stabilita de C.proc.civ. , daca printr-o lege speciala nu se dispune altfel.
Pai asa competenta ar reveni de fapt tot tribunalului, fiindca acesta judeca toate cauzele care nu sunt date prin lege in competenta altor instante. De altfel, cred ca e mai bine asa, fiindca sunt foarte interesat sa se aplice si codul muncii la solutionarea cauzei, deoarece exista in acesta dispozitii referitoare la discriminare mult mai favorabile decat cele din OUG137/2000. Spre exemplu, art.5, alin.4 C muncii.
Va multumesc pentru raspunsuri, chiar daca nu m-am lamurit prea mult, fiindca aceleasi contraziceri exista si intre instante, asa cum exista si aici. :) Parca @profesionalnewconsult ar fi judecatoria, iar @freeelis ar fi tribunalul :D