avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pare simplu dar e complicat. Care este dreptul comun ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pare simplu dar e complicat. Care este dreptul comun ?

Buna ziua.
Am dat peste urmatoarea problema. Art.27 din OUG 137/2000 face referire la faptul ca persoana care se considera discriminata se poate adresa instantei pentru a fi inlaturata discriminarea si a fi acordate despagubirile, potrivit dreptului comun.
Dar daca se adreseaza instantei un functionar public, iar discriminarea este cauzata de institutia publica angajatoare, care este dreptul comun aplicabil in cauza ?
Spre exemplu, CNCD sustine ca dreptul comun este Codul Civil.
Tribunalul sustine ca dreptul comun este Codul de procedura civila.
Judecatoria sustine ca dreptul comun este Codul muncii.

Dvs. ce parere aveti ?
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 08:31, 28 Ianuarie 2014
Nu stiu ce intelegeti prin :"Spre exemplu, CNCD sustine ca dreptul comun este Codul Civil.
Tribunalul sustine ca dreptul comun este Codul de procedura civila.
Judecatoria sustine ca dreptul comun este Codul muncii." Situatia este urmatoarea, in cazul dumneavoatra, ca salariat al unei institutii publice, legislatia aplicabila este Codul Muncii. Termenul "drept comun" are un inteles mai lax, care trebuie aplicat fiecarei situatii particulare in parte.

Este o cauza care se judeca. CNCD si-a exprimat punctul de vedere separat sustinand ca dreptul comun aplicabil este Codul Civil.
Tribunalul a sustinut ca dreptul comun aplicabil este Codul de procedura civila, fiindca s-ar fi abrogat nu stiu ce dispozitii referitoare la competenta instantei in cazul unui astfel de conflict si si-a declinat competenta catre judecatorie.
Judecatoria la randul ei a sustinut ca este un conflict de munca iar dreptul comun aplicabil este Codul muncii. In prezent exista conflict negativ de competenta, iar cauza este la Curtea de apel.

Si intradevar exista o decizie a ICCJ care a stabilit ca sintagma ,,drept comun'' are in vedere dreptul aplicabil in functie de cazul existent. Deci nu este neaparat sa fie C. Civil sau CPC.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
LuchianSeb, utilizator
Dreptul comun in materie de solutionarea litigiilor il reprezibta Codul de procedura civila.
Instanta competenta sa solutioneze un litigiu este stabilita de C.proc.civ. , daca printr-o lege speciala nu se dispune altfel.
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pai asa competenta ar reveni de fapt tot tribunalului, fiindca acesta judeca toate cauzele care nu sunt date prin lege in competenta altor instante. De altfel, cred ca e mai bine asa, fiindca sunt foarte interesat sa se aplice si codul muncii la solutionarea cauzei, deoarece exista in acesta dispozitii referitoare la discriminare mult mai favorabile decat cele din OUG137/2000. Spre exemplu, art.5, alin.4 C muncii.

Va multumesc pentru raspunsuri, chiar daca nu m-am lamurit prea mult, fiindca aceleasi contraziceri exista si intre instante, asa cum exista si aici. :) Parca @profesionalnewconsult ar fi judecatoria, iar @freeelis ar fi tribunalul :D
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
LuchianSeb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. unde se poate ataca discriminarea? la instanta sau la cncd ? LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Sunt foarte nedumerit. Daca sunt discriminat cui trebuie sa ma adresez? Am dreptul de a ma adresa direct instantei pentru a fi constatata ... (vezi toată discuția)
Referitor comisie de disciplina smari smari Buna ziua! Întrebarea este: unde se poate depune o cerere de chemare în judecată a comisiei de disciplină ,pentru discriminare ? Tot la instanta unde se ... (vezi toată discuția)
Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi mike250 mike250 Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi Conflictele de drepturi se solutioneza de catre instantele judecatoresti. (articolul 70 din Legea nr. ... (vezi toată discuția)