avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

in urma cu aproximativ 20 ani parintii mei au cumparat un apartament cu 3 camere .tata a decedat in urma cu 4 ani.in apartamentul au ramas mama fratele meu si cumnata. as dori sa stiu daca am dreptul la o parte din acest apartament si daca da in cazul in care restul familiei nu doreste sa-mi dea partea cum procedez ?!
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 02:17, 16 Aprilie 2009
Daca mama si fratele nu au acceptat succesiunea in termen de 6 luni de la decesul tatalui, aveti dreptul la o cota din acest apartament. Trebuie sa mergeti la notar impreuna cu mama si fratele si sa cereti dezbaterea succesiunii, sau, daca nu va intelegeti, sa cereti in instanta dezbaterea succesiunii.
succesiunea nu a fost dezbatuta . as dori totusi sa imi spuneti in speta data ce procent din valoarea apartamentului mi se cuvine ?!

Later edit. Dormeam :(, cand scriam. Mai jos sunt cotele corecte...

1/2 - revine mamamei ca bun comun

Din restul de 1/2 - mamei ii revine 1/4 ca mostenitor, iar restul se imparte frateste.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
o_mores, utilizator
o_mores a scris:

3/4 din apartament este al mamei dvs, avand in vedere ca este bun comun obtinut in timpul casatoriei.

Restul de 1/4 il veti imparti cu fratele. (va revine 12,5% procentual)

Presupunem ca masa succesorala este formata doar din acest apartament, daca mai sunt si alte bunuri se schimba procentele.

Nu este adevarat. Se imparte 1/2 din mostenire. Mama primeste 1/4 din 1/2, adica 1/8, iar fratii impart in mod egal 3/8 din mostenire.
Da, asa este, avocatul Brom are perfecta dreptate.
:thumbup:

Alte discuții în legătură

Bună seara!socrul a mostenit o casa de la tatal sau. in urma ... danuta33 danuta33 Bună seara!Socrul a mostenit o casa de la tatal sau. In urma cu cateva zile acesta a decedat. Urmează să facem succesiunea acesta avand in viata ... (vezi toată discuția)
Succesiune Shiro07 Shiro07 Buna ziua, am pus spre vanzare un imobil cu suma de 40.000 EUR, eu locuiesc in imobil cu mama ( sotul supravietuitor), am chemat la succesiune cele 2 surori ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru a fi declarat mostenitor ? Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Mi-a murit mama acum 5 luni. Tatal meu a ramas in casa locuita de mama. Suntem doi la parinti: eu si cu fratele meu. Pe actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)