avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

in urma cu aproximativ 20 ani parintii mei au cumparat un apartament cu 3 camere .tata a decedat in urma cu 4 ani.in apartamentul au ramas mama fratele meu si cumnata. as dori sa stiu daca am dreptul la o parte din acest apartament si daca da in cazul in care restul familiei nu doreste sa-mi dea partea cum procedez ?!
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 02:17, 16 Aprilie 2009
cineva imi spunea asa : intregul se imparte in 8 parti egale . 4 optimi sunt de drept ale mamei , fiind bun comun dobandit in timpul casatoriei . restul de 4 optimi se imparte astfel : 1 optime mama , si 3 optimi cei doi copii. astfel la final mama va avea 5 optimi si copii 3 optimi . este corect ?
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2009
mancipri, utilizator
Daca-ti e mai simplu putem face calculul in bani. Sa zicem ca apartamentul valoreaza 60.000E.

In masa succesorala intra doar jumate din el, deci sunt de impartit 30.000E intre trei mostenitori.

Mama ia 1/4 adica 25% din 30.000 ceea ce inseamna fix - 7500E.

Din restul de 22.500E - 11.250E iti revin tie si 11.250 fratelui. (acestea sunt niste sume ideale, pentru ca toata procedura presupune o serie de cheltuieli)

Poti sa o obligi pe mama la plata sa-ti plateasca 11.250E in contul cotei pe care o detii din apartament. (asta daca vrea sa pastreze apartamentul) Daca refuza sa-ti dea acesti bani ...intr-un final apartamentul poate fi vandut si suma rezultata se imparte fiecaruia proportional cu cota detinuta.

Ideal ar fi ca toata lumea sa se intelega, orice neintelegeri sunt platite tot din banii vostri si nu a altcuiva. Am avut de a face recent cu un caz real in care trei frati nu s-au inteles de la un teren in valoare de vreo 200 mil lei vechi pe care unul din ei vroia sa-l pastreze. Ei si dupa ce s-au judecat vreo doi ani, - evident... in tot acest timp adresandu-si unii la altii urari dintre cele mai politicoase... - s-au ales efectiv cu vreo 40 de mil de caciula. Adica au tocat vreo 80 de mil tot de la ei din buzunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara!socrul a mostenit o casa de la tatal sau. in urma ... danuta33 danuta33 Bună seara!Socrul a mostenit o casa de la tatal sau. In urma cu cateva zile acesta a decedat. Urmează să facem succesiunea acesta avand in viata ... (vezi toată discuția)
Succesiune Shiro07 Shiro07 Buna ziua, am pus spre vanzare un imobil cu suma de 40.000 EUR, eu locuiesc in imobil cu mama ( sotul supravietuitor), am chemat la succesiune cele 2 surori ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru a fi declarat mostenitor ? Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Mi-a murit mama acum 5 luni. Tatal meu a ramas in casa locuita de mama. Suntem doi la parinti: eu si cu fratele meu. Pe actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)