avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie la patron=concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie la patron=concediere?

Am fost angajat la patron, cu contract de colaborare (evident pe o suma modica pe luna,800 mii lei, in realitate fiind platit cu comision).
In momentul, cand mi-am depus demisia, angajatorul s-a comportat OK, lasand la aprecierea mea daca sa mai vin sau nu perioada de 15 zile de preaviz (prevazuta in contract). I-am comunicat pe loc ca raspunsul meu e nu. Dupa 15 zile, ma suna sa ma anunte ca nu m-am purtat corect (n-am respectat preavizul), drept pentru care ma penalizeaza cu 9 milioane de lei (salariul ce urma sa-l primesc la sfarsitul lunii). Cerandu-i explicatii, am aflat ca at cand m-a lasat sa hotarasc, m-a testat de fapt, si a asteptat 15 zile sa-mi dea acest raspuns. Ba chiar, a insistat ca ma poate concedia el, conform unui articol din codul Muncii, pt ca nu mi-am respectat contractul. Eu nu mai inteleg nimic:deci imi depun demisia, totul e in regula si apoi sunt concediat...si fara bani (a avut grija sa-mi spuna ca 9 mil reprezinta o suma mica pentru daunele lui, morale probabil).
Mai exista vreo sansa sa-mi recuperez banii si sa-mi refac imaginea?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 23:10, 7 Iunie 2005
Intradevar, pe durata preavizului contractul tau producea toate efectele de drept. Trebuia sa il respecti. Insa la fel de drept, nici retinerile din salariu nu se pot face in afara celor prevazute de lege.Deci nu are dreptul sa iti retina salariul ca penalizari, deoarece amenzile disciplinare sunt interzise expres de codul muncii.Insa poate sa te concedieze pt ca nu ai respectat preavizul, ca si sanctiune disciplinara....Poate reusesti sa il convingi sa iti desfaca cim-ul cu art.55 lit b-acordul partilor.(faci si o cerere in acest sens, pe care sa ti-o aprobe)
Multumesc pentru raspuns. Vreau sa aduc totusi in discutie punctul 7 din art.79 din Codul Muncii, care zice:"Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la DATA RENUNTARII TOTALE SAU PARTIALE DE CATRE ANGAJATOR LA TERMENUL RESPECTIV." Ori eu l-am intrebat pe patron daca e nevoie sa mai vin pentru zilele de preaviz, iar el a spus ca ramane la latitudinea mea si ca totul e in ordine. Asta nu poate fi interpretat ca o renuntare la preaviz?
Verba volant, scripta manet. Nu ai nici o dovada ca e "oK".
Intr-adevar, cea mai buna solutie ar fi acordul partilor.
Contractul de colaborare nu e C.I.M.
Si ramane aceeeasi chestie: Vorba nu se coase la dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacordare preaviz Lipi Lipi In CCM incheiat la nivel de unitate exista o prevedere conform careia, in cazul unei concedieri individuale pentru motive care NU tin de persoana salariatului, ... (vezi toată discuția)
Preaviz, concediul de odihnă efectuat. Îmi va opri angajatorul la lichidare banii pe concediu? jony1980 jony1980 Buna ziua.daca am fost bagat in preaviz 20 de zile si am efectuat concediul de odihna atunci cand se va face lichidarea angajatorul imi va oprii banii pe ... (vezi toată discuția)
Revenire din ccc velena velena La data de 01.01.2012 am revenit din CCC pana la 2 ani.La revenire am fost obligata sa prestez munca pe un alt post,inferior celui avut inainte de intrarea in ... (vezi toată discuția)