avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident fara victime, pe drum necuratat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident fara victime, pe drum necuratat

Buna!

As avea o intrebare, poate prosteasca, dar aseara cand ne intorceam acasa, am coborat o panta (locuim la 9 km de oras), foarte incet, pana am ajuns in curba direct intr-o rigola, cu jumatatea dreapta a masinii.

Indignarea mea este faptul ca s-a petrecut pe o zapada de 3 cm (inghetata, ce e drept)!!! Autoritatile locale cunosc foarte bine situatia pantei resepctive (este destul de abrupta) insa nu se ia nicio masura pentru curatarea/asigurarea acesteia.

Stiu ca suntem probabil o minoritate cei care facem naveta la oras, dar nu se poate lua nicio masura pentru despagubiri impotriva celor responsabili cu intretinerea curateniei pe drumuri, avand in vedere ca rigola nu detine RCA, iar accidentul s-a produs din cauza necuratarii drumului?

Tin sa mentionez ca singura data cand a mai nins serios la noi iarna aceasta, utilajul a venit dupa doua zile, zapada avand cel putin 15 cm inghetati bine.
Oare sunt absurda pentru faptul ca nu mi se pare normal sa platesc daune pentru lipsa efectuarii unui serviciu deja platit catre autoritati?

Va rog, ajutati-ma, daca exista vreo cale de scapare..chiar daca nu se poate obtine nimic de la autoritati/responsabili, macar sa fim luati in serios!

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:52, 1 Februarie 2014
Puteti da in judecata pe administratorul drumului si sa cereti obligarea acestuia la plata pagubelor produse autoturismului dvs. In functie de categoria drumului administratorul drumului poate fi consiliul local (in cazul drumurilor comunale) sau consiliul judetean (in cazul drumurilor judetene). Nu cred ca este vorba de un drum national.
Exista precedent prin care administratorul drumului a platit pagubele produse autovehiculelor datorita starii necorespunzatoare a drumului. Este drept ca nu era vorba de drum acoprit cu zapada, ci drumuri cu gropi.
ing. Ioan Ciobanu
Nu este vorba de un drum national, intr-adevar, ci de unul comunal (drumul principal din sat). Acesta a fost asfaltat in urma cu vreo 4-5 ani, exceptand respectiva panta, care, pe langa ca nu se poate curata corespunzator, este intr-o stare jalnica.

Intre timp, am vorbit cu cei de la primarie si au intors toata treaba impotriva noastra, cum ca ar fi trebuit sa oprim sa aruncam noi nisip pe drum, daca era inghetat..plus ca sotul a primit si avertisment pentru ca, cica, nu a adaptat viteza conditiilor de drum (noi avand cam 10 km/h cand am pornit inspre rigola)..ca, de!, daca ne-a trebuit sa intram in sant, sa ne si pedepseasca cu ocazia asta.

Va multumesc mult pentru raspuns, data viitoare (care sper ca nu va mai veni), am sa tin cont de sfaturile dumneavoastra..macar la nivel de pus problema, daca nu si actionat in consecinta.

O zi buna!
Daca este vorba de un drum comunal administratorul respectivului drum este Consiliul local al comunei respective. Intretinerea in stare buna adrumului, printre care si dezapezirea si imprastierea materialelor antiderapante revine in sarcina administratorului drumului. Parerea mea este sa-i actionati in judecata, in caz contrar anul viitor va veti intalni cu aceeasi problema. este recomandabil ca toti proprietarii de autoturisme care circula pe acel drum sa faca acela; lucru.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are obligația să pună semne de circulație într-o comună în care nu există niciunul? ALITTA ALITTA Spuneti-mi va rog cine are obligatia sa pune semne de circulatie într-o comuna prin care trece DN19, ca la comuna noastra nu exista nici un semn de ... (vezi toată discuția)
Repararea prejudiciului societatii de asigurari Madalinamaslina Madalinamaslina Buna ziua, am urmatoarea speta X, a circulat pe drumurile publice in luna decembrie, fara a avea autoturismul echipat cu cauciucuri de iarna si fara a adapta ... (vezi toată discuția)
Drum in curs de asfaltare ridicat cu 30 de cm pana acum - suntem blocati in curte georgianaflorina georgianaflorina Buna seara. Unde ne putem adresa/cum putem rezolva urmatoarea situatie - drumul din fata curtii noastre (strada laturalnica) este in curs de asfaltare cu ... (vezi toată discuția)