avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul caldura la apartamentele cu centrale proprii in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul caldura la apartamentele cu centrale proprii in bloc contorizat

Buna ziua! Va rog a ma lamuri cum se calculeaza costul caldurii la apartamentul cu centrala proprie situat in bloc contorizat; se mai scad costurile pentru tevile izolate termic din apartament?; pentru un apartament identic situat deasupra mea, cu aceleasi conditii, costul caldurii a fost mult mai mic!; pentru a cere lamuriri ad-torului deoarece nu am primit fisa individuala de consum, ce informatii ar trebui sa cer?;calculul se face in urma unor hotarari interne ale asociatiei sau exista reglementari juridice? Multumesc.Cu stima.
Referitor la adresa dumneavoastra adresata Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si inregistrata cu nr. _____, precizam urmatoareIe :
Contributia la plata cheltuielilor comune este obligalia legala cunoscuta de orice proprietar de apartament situat intr-un condominiu, fiind prevazuta in Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 si actele normative privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, respectiv de Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, si Hotararea Guvernului nr. 1588/2007, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007.
Astfel, art. 38 alin. (2) din Legea nr. 325/2006 precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la releaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, propotionala cu cota indiviza.
Potrivit art.32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinalie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Mai mult, art.44 alin. (1) din actul normativ mentionat mai sus, defineste patile
comune ca fiind partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum sunt descrise in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire etc.
Prin plata patilor comune nu se intelege doar plata pentru energia termica emanate de tevile care va traverseaza apartamentul, ci si cea degajata de conductele de distributie aflate in subsolul imobilului, pe casa scarii, pe culoare, in spalatorii, uscatorii, holuri etc.
Astfel, din cele de mai sus, rezulta ca toti proprietarii de apartamente din cadrul unui condominiu au obligalia de a participa la plata partilor comune aferente
consumului de energie termica, indiferent daca sunt racordati sau nu la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica.
In condominiile in care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire, cota procentuala care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun se stabileste convenlional, prin decizie a comitetul executiv al asocialiei de proprietari, conform
atributiilor dispuse de prevederile art. 30 alin. (1) lit. d) din Legea nr.230/2007.

ANRSC - ORDIN nr. 233 din 30 august 2004
ART. 12
...........
(2) Proprietarii de apartamente sau de spaţii cu alta destinaţie
decât cea de locuinta, desprinse de la sistemul de alimentare
centralizata cu energie termica ori care au alte surse individuale de caldura montate cu respectarea prevederilor legale, sunt scutiţi
de achitarea contravalorii consumului de energie termica aferent
instalaţiilor de încălzire aflate în proprietatea comuna din
interiorul spaţiilor respective - coloane de încălzire -, dacă
asigura pe cheltuiala lor izolarea termica a acestora, în baza
procesului-verbal de constatare întocmit de comitetul executiv al
asociaţiei de proprietari/locatari. Reprezentantul legal al
asociaţiei de proprietari/locatari va preda furnizorului de energie
termica tabelul centralizator cu procesele-verbale de constatare a
izolarii termice a coloanelor de încălzire aferente apartamentelor
sau spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta din imobilul
respectiv. Se considera o izolatie termica de buna calitate dacă
între temperatura de la suprafata izolatiei şi temperatura
interioară a spaţiului respectiv nu exista o diferenţa de
temperatura mai mare de 0,5°C.

ANRSC - ORDIN nr. 255 din 14 aprilie 2006 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui
Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de
Gospodărie Comunală nr. 233/2004 pentru aprobarea unor reglementări
privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice
centralizate de alimentare cu energie termica

9. La articolul 12, alineatul (2) se abroga.

Legal, deci, nu se mai ia in calcul izolarea tevilor verticale.
Nelegal, se ignora Ordinul 255/2006 ANRSC
@masso, in Ordinul nr. 343/2010 sunt cateva articole care fac referire la situatia dvs, privind izolarea tevilor.
Tevile sunt luate in calcul, cu izolatie sau fara, asa cum se gasesc in momentul inventarierii sau cum s-a hotarat in asociatie.
Blocul fiind contorizat, repartizarea costurilor o face firma prestatoare care a montat repartitoarele, tinand cont si de hotararile AG, daca acestea sunt legale.
Cereti la asociatie contract prestari servicii incheiat cu firma de repartitoare, pv ale adunarilor generale in care se mentioneaza conditii privind contorizarea, inventarul coloanelor de distributie.
Din Ordinul 233/2004 ce a fost modificat si completat ulterior de Ordinul 255/2006 a ramas in vigoare, la aparitia Ordin nr. 343/2010 doar Anexa 3, care cuprinde printre altele, procentul de montare a repartitoarelor si ce inseamna repartitor de cost.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 343/2010 crasmaruandreea crasmaruandreea Locuiesc intr-o garsoniera la parterul unui bloc cu 120 de garsoniere. Cand m-am mutat in acest bloc chiar daca era luna aprilie nu curgea apa calda la robinet ... (vezi toată discuția)
Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)