avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Competența teritorialã
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Competența teritorialã

Buna ziua.
Am domiciliul in Bucuresti si sunt totodata proprietar al unei garsoniere in Sinaia( judet Prahova). Aceasta este situata la etajul 1 al unei case nationalizate.
Chiriasul de la parter a cumparat si a devenit proprietar( tot parterul), iar ulterior a facut acte fetei acestuia care este avocata si isi are domiciliul stabil in orasul Calarasi. Pe 2 ianuarie aceasta m-a sunat si m-a anuntat ca are o problema: o pata de apa pe tavanul de la baie si crede ea ca este de la scurgerea de canalizare. Mai departe mi-a transmis ca sa iau legatura cu vecinul de la etajul 2 si pana in februarie sa ne construim o alta instalatie de scurgere de la WC-uri pe zidul exterior al cladirii, adica sa nu o mai deranjeze cu nimic, sa nu mai treaca pe la ea( detinand tot parterul), altfel ne actioneaza in judecata.
Am citit pe net ( referitor la competenta teritoriala) urmatoarele:
-cererea de chemare în judecată se introduce la instanța domiciliului sau sediului pârâtului, aceasta fiind regula, cu excepția cazului în care legea nu prevede altfel.
-dacă domiciliul sau, după caz, sediul pârâtului este necunoscut, cererea se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie se află reşedinţa sau reprezentanţa acestuia, iar dacă nu are nici reşedinţa ori reprezentanţa cunoscută, la instanţa în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul, sediul, reşedinţa ori reprezentanţa, după caz.

Intrebarea mea este:in conditiile in care reclamanta nu imi cunoaste adresa din Bucuresti( desi cum m-a sunat sa imi comunice problema, poate sa ma sune sa-mi afle si adresa din Bucuresti), doar adresa proprietatii din Sinaia, poate sa imi deschida proces "la ea acasa ", in Calarasi?( si nu in Bucuresti si nici in Sinaia)
Daca face acest lucru, cum sunt anuntat de judecatoria din Calarasi( doar am domiciliul necunoscut)?
In acest caz, pot sa mut ulterior actiunea la Bucuresti ?

(Ideia este ca reclamanta renunta sa deschida actiune si vecinului de la etajul 2 care are domiciliul in Sinaia, in care caz ar trebui sa deschida actiunea la Sinaia, si imi deschide actiunea numai mie, ca sa ma plimbe pe la Calarasi si sa ma invat astfel minte).

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: arabela2014 , utilizator 12:43, 28 Ianuarie 2014
Instanta competenta e cea din Sinaia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces civil boby_zb boby_zb Buna seara, am o intrebare, am trimis o reclamatie la parchet impotriva unei persoane, am fost chemat sa dau declaratie la sectia de politie din orasul ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor concubinaj Charma Charma Din relatia de7 ani de concubinaj am un baietel de 6 ani. Suntem despartiti in fapt de 3 ani datorita unor violente domestice din partea lui . Intrucat sunt ... (vezi toată discuția)
Unde se poate introduce o actiune? ContSters125561 ContSters125561 In procesele referitoare la litigii de munca,se poate introduce actiune si intr'un alt oras decat cel al reclamantului,in conditiile in care partea parata are ... (vezi toată discuția)