avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil minor concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil minor concubinaj

Din relatia de7 ani de concubinaj am un baietel de 6 ani. Suntem despartiti in fapt de 3 ani datorita unor violente domestice din partea lui . Intrucat sunt singura care s-a ocupat de copil chiar si in perioada de concubinaj.. locuiesc in acest moment in alt oras (Timisoara- pentru a contacta un avocat in acest caz) decat cel al concubinului ( nu am avut domiciliu comun deoarece am stat fara acte in diverse apartamente din Constanta) de aproape 2 ani si nu mai avem tangente ( specific ca a trimis doar de 2 ori pe un card niste sume modice pentru copil) doresc sa stiu care este varianta de a obtine custodie unica . mentionez ca este tatal copilului pe certificatul de nastere si am avut parte de santaje sentimentale din partea lui si nici politia nu a intervenit cand mi-a luat copilul din fatza blocului, pe motiv ca are aceleasi drepturi. In acest moment nu cunosc domiciliul fostului dar stiu ca are o alta relatie si as dori sa lamuresc aceasta problema pentru ca in definitiv ma simt o mama singura care isi creste copilul si am nevoie de a decide la ce scoala doresc sa-l dau.. cand dorim sa plecam in vacante in strainatate.
Intrebarea mea principala este daca sunt nevoita sa-l contactez pe fostul pentru ai comunica decizia mea sau tinand cont de timpul in care nu a fost interesat de el ma poate avantaja sa obtin custodia fara prezenta lui . Pe de alta parte doresc sa stiu daca in cazul in care reusesc sa obtin de la el o declaratie in care imi acorda mie custodia deplina mai este nevoie de decizie judecatoreasca. A treia problema as dori sa stiu daca aceste demersuri se pot rezolva fara cheltuieli majore de judecata sau onorariu de avocat tinand cont ca situatia mea financiara are o limita, chiar daca am sustinerea familiei mele.
doresc sa stiu care este varianta de a obtine custodie unica

Numai prin actiune in instanta , daca veti dovedi ca aveti motive temeinice si convingeti instanta ca e in interesul copilului ca numai dvs sa hotarati in ce il priveste pe copil. Daca tatal ar fi de acord si dvs ziceti ca nu are o relatie cu copilul si nu il intereseaza, se poate sa obtineti.
Daca tatal nu va fi de acord, nici nu veti obtine.
Trebuie sa citati tatal la proces, va puteti judeca in lipsa insa trebuie citat corect la adresa la care locuieste.

Mi-e ca va veti judeca la el in oras.
Art. 107

Regula generală

(1) Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.

(2) Instanţa rămâne competentă să judece procesul chiar dacă, ulterior sesizării, pârâtul îşi schimbă domiciliul sau sediul.
Art. 108
Cazul pârâtului cu domiciliul sau sediul necunoscut
Dacă domiciliul sau, după caz, sediul pârâtului este necunoscut, cererea se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie se află reşedinţa sau reprezentanţa acestuia, iar dacă nu are nici reşedinţa ori reprezentanţa cunoscută, la instanţa în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul, sediul, reşedinţa ori reprezentanţa, după caz.

În primul rând, copilul dvs. nu are stabilit nici măcar domiciliul la dvs., oricând poate veni tata să-l ia, aşa cum l-a mai luat, din faţa blocului sau de la şcoală.
Nici acum nu puteţi pleca cu copilul în afara ţării fără acordul dânsului.
Dacă tatăl e dispărut şi nu-i cunoaşteţi domiciliul, introduceţi cererea de stabilire a autorităţii părinteşti în Timişoara, unde aveţi domiciliul.
Luaţi legătura cu un avocat specializat în problemele cu minorii.
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
Martonze, utilizator
Autoritatea parinteasca exclusiva este dispusa pentru motive expres si limitativ prevazute de lege.

De principiu, autoritatea parinteasca este exercitata in comun de catre ambii parinti.

( deciziile majore din viata copilului sunt luate de ambii parinti ).

Programul de vizitare este stabilit indiferent de modalitatea in care este exercitata autoritatea parinteasca.

Instanta de judecata poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de catre un parinte, pentru motive temeinice .( sunt considerate motive temeinice alcoolismul manifestat de un parinte , dependenta de substante psihotrope, unele pedepse privative de libertate , orice comportamente din care deriva riscuri pentru copil ).

Din situatia expusa de dumneavoastra nu rezulta faptul ca tatal ar avea o conduita necorespunzatoare, raportat la copil.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie permanenta Andron Criss Andron Criss Buna seara. Copilul si mama locuiesc in romania , eu tatal sunt casatorit si locuiesc in Anglia .Copilul are 12 ani si nu am fost casatorit cu mama lui. Nu ... (vezi toată discuția)
Se poate obține și exercita autoritatea părintească exclusivă prin acord notarial? Bradescu.ruxandra Bradescu.ruxandra Buna sunt in concubinaj si tatal copilului a recunoscut copilul in certificat.. Acum nu ne mai intelegem.. Tatal a acceptat sa imi dea custodia completa a ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)