avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie permanenta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie permanenta

Buna seara. Copilul si mama locuiesc in romania , eu tatal sunt casatorit si locuiesc in Anglia .Copilul are 12 ani si nu am fost casatorit cu mama lui. Nu avem nici in act de custodie permanenta sau alt tip de act intre noi. A fost totul verbal.Dar precizez ca copilul vrea sa stea cu mine in Anglia si sa inceapa scoala aici.. Ce pot face si ce demersuri trebuie sa fac. Multumesc anticipat .
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
Andron Criss, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andron Criss , utilizator 17:54, 22 Mai 2018
Ar trebui să deschideți proces în România.
Competenta este instanta de la domiciliul minorului.

Art. 114 C. proc. civ. prevede că „dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de C. civ. în competența instanței de tutelă și de familie se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită”.


De asemenea, art. 505 C. civ. prevede la alin. (1) că „În cazul copilului din afara căsătoriei (…), autoritatea părintească se exercită în comun și în mod egal de către părinți, dacă aceștia conviețuiesc”, iar la alin. (2) că „Dacă părinții copilului din afara căsătoriei nu conviețuiesc, modul de exercitare a autorității părintești se stabilește de către instanța de tutelă, fiind aplicabile prin asemănare dispozițiile privitoare la divorț”.

Conform acestor dispoziții, aceleiași instanțe de tutelă îi revine competența de soluționare a cererilor având ca obiect exercitarea autorității părintești numai de către unul dintre părinți (art. 398 alin. (1), stabilirea locuinței copilului minor în lipsa înțelegerii dintre părinți sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului (art. 400 alin. (1)) sau stabilirea contribuției fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor (art. 402 alin. (1)).

În raport de textele legale menționate, având în vedere obiectul acțiunii dedusă judecății, în cauză sunt aplicabile dispozițiile art. 114 C. proc. civ., care reprezintă o dispoziție specială ce instituie o competență teritorială exclusivă în favoarea instanței în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită, dispoziție derogatorie de la norma generală reprezentată de art. 107 C. proc. civ., care, prin alin. (1), reglementează o competență teritorială generală, conform căreia „Cererea de chemare în judecată se introduce la instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel (alin. (1))


Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc .Extrem de explicit si clar. Sa o aveti o seara placuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept parental Elena Racoreanu Elena Racoreanu Sunt divorțată legal de tatăl copilului. Copilul are domiciliul la mama dar custodie comuna. Copilul are 11 ani și toți 3 locuim in Germania. Minorul ... (vezi toată discuția)
Competenta instanta Tina 36 Tina 36 Buna ziua. Care ar fi va rog instanta competenta pentru solutionarea schimbarii de domiciliu minor in urmatoarele circumstante : Actualmente sunt divortata ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Maria Anaa Maria Anaa Buna ziua, am o fetita de 2 luni si jumatate cu un cetatean italian si acum ma aflu in Romania pentru ca am plecat de la el, iar el imi spune ca nu contribuie ... (vezi toată discuția)