avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proces civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proces civil

Buna seara, am o intrebare, am trimis o reclamatie la parchet impotriva unei persoane, am fost chemat sa dau declaratie la sectia de politie din orasul respectiv pentru a putea inainta dosarul.
Din spusele politistului am inteles ca trebuie sa merg in instanta cu acea persoana. Daca eu sunt dintr-un alt oras din alt judet fata de persoana respectiva pot deschide proces la judecatoria din orasul in care stau?
NU, competenta e Politia, Parchetul si Judecatoria de la locul faptei sau domiciliul invinuitului
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
legalmgm, utilizator
in materia civila, competenta teritoriala:
Competenţa teritorială

Regula generală

Art. 107. - (1) Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.
(2) Instanţa rămâne competentă să judece procesul chiar dacă, ulterior sesizării, pârâtul îşi schimbă domiciliul sau sediul.

Cazul pârâtului cu domiciliul sau sediul necunoscut

Art. 108. - Dacă domiciliul sau, după caz, sediul pârâtului este necunoscut, cererea se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie se află reşedinţa sau reprezentanţa acestuia, iar dacă nu are nici reşedinţa ori reprezentanţa cunoscută, la instanţa în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul, sediul, reşedinţa ori reprezentanţa, după caz.
Pai treburile stau cam asa, am facut un curs de coafor nivel 1-2 la finalul caruia am obtinut un certificat de calificare profesionala, dupa terminarea acestui curs am decis sa fac si nivelul 3 de calificare platind suma de 1000 de euro, pe contract mi-a scris ca dureaza 7 luni cursul dar a durat de doua ori mai mult (14 luni) m-a amandat de 3 ori la examen gasind tot felul de scuze, pana la urma pe data de 25 aprilie 2014 m-a chemat la examen, cand am ajuns acolo nu era nici o comisie cum fusese la nivelul 2, si cand l-am intrebat unde e comisia mi-a raspuns "eu sunt comisia" , la o saptamana am fost sunat sa ma duc sa imi iau diploma si cand sa o iau am ramas cu gura cascata, era o diploma facuta pe calculator, fara stampila, fara semnatura si nerecunoscuta de nici un minister. Ce pot face in situatia asta? Este o inselatorie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competența teritorialã adriana7 adriana7 Buna ziua. Am domiciliul in Bucuresti si sunt totodata proprietar al unei garsoniere in Sinaia( judet Prahova). Aceasta este situata la etajul 1 al unei case ... (vezi toată discuția)
Unde se poate introduce o actiune? ContSters125561 ContSters125561 In procesele referitoare la litigii de munca,se poate introduce actiune si intr'un alt oras decat cel al reclamantului,in conditiile in care partea parata are ... (vezi toată discuția)
Deplasare in alta localitate pentru audieri? all3ss1o all3ss1o Buna ziua asi dori sa va intreb ca in cazul in care eu sunt reclamat intr-o alta localitate decat localitatea mea de domiciliu eu pentru audieri trebuie sa ... (vezi toată discuția)