avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune problematica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune problematica

Buna ziua,

Avem probleme cu o succesiune din partea bunicilor, mai ales din cauza faptului ca nu stim ce avem de facut in momentul de fata.

Situatia se prezinta cam asa : In anul 2001 a decedat bunicul meu. Acum, in 2014 a murit si bunica.
Ei au avut doi copii – pe tatal meu si pe unchiul meu; Tata a decedat in anul 1989 iar unchiul, in 2009.
In prezent, succesorii in viata ar fi urmatorii: mama, eu si fratele meu si matusa cu cei doi verisori.

Fratele meu a mers la bunici si a locuit o vreme acolo(circa 3 ani), atat inainte de moartea bunicului, cat si dupa decesul lui, ajutandu-i la diferite treburi in toata aceasta perioada. Cat era inca in viata, bunica i-a dat ceva bani fratelui meu si totodata, a lasat unei rude, o suma de bani si o hartie scrisa de mana in care preciza ca banii respectivi sunt pt fratele meu.
Ulterior, fratele meu a plecat in strainatate iar unchiul meu a decedat, asa ajungand matusa mea in toata aceasta ecuatie.

Noi, nu ne-am permis sa facem succesiunea dupa bunicul pentru ca ar fi fost destul de costisitor, lucru pe care nu l-au putut face nici matusa si verisorii mei, din aceleasi motive.

Insa, acum circa doi ani si ceva am fost chemati de catre matusa mea, prin telefon, la o succesiune notariala. Intrucat locuim la o distanta mare unii fata de altii (cca 600km) si taxele notariale erau cum erau, nu ne-am putut prezenta.

Matusa mea a avut grija o perioada de bunica insa, copiii ei (verisorii mei) nu au dorit sa o intretina asa ca, ea a convins-o pe bunica sa dea casa unor nepoti de-ai ei( ai matusii)–copiii surorii ei (nu sunt sigura cum, prin vanzare cumparare sau altfel). Pe de alta parte, din cate am reusit sa aflam, matusa mea a vandut si din padure si din terenuri, in intelegere cu alte rude de acolo.
Detaliile sunt mult mai multe si actele si titlurile de proprietate, multe contin neclaritati dar, atat imi permite spatiul aici.

In momentul de fata, lucrurile stau cam asa : casa bunicilor a fost renovata si in ea locuiesc nepotii matusii mele dar situatia terenurilor si a padurii e neclara intrucat, nu stim exact ce s-a facut acolo.
Intrebarile pe care le avem ar fi :

1. ce mai putem face eu si fratele meu in privinta succesiunii dupa bunicul ?
2. in privinta succesiunii dupa bunica, eu am putut fi inlaturata de la mostenire cu totul ? dar fratele meu ? Ce putem face in privinta asta ?
3. Ce modalitate sau ce mecanism juridic avem la indemana in situatia asta ?
4. Mama mea are vreun drept acolo?
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
Swamera, utilizator
Cel mai recent răspuns: Swamera , utilizator 15:13, 29 Ianuarie 2014
Prezumtia de renuntare la mostenire opereaza daca citatia de la notariat v-a fost comunicata cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului de optiune succesorala.
Daca ati acceptat mostenirea trebuie sa cereti iesirea din indivziune.
N-am primit nici o citatie notariala. Am fost sunati de matusa mea care ne-a spus ca trebuie sa mergem pana acolo ca sa semnam niste acte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa decesul parintilor, decedeaza si unicul fiu dar care nu ... irinadiana irinadiana Dupa decesul parintilor, decedeaza si unicul fiu dar care nu are alti urmasi, cine are dreptul la succesiune?! Fiul nu a facut actele de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Unchiul si/sau verisorul? koko2010 koko2010 Va rog un raspuns. Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)