avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajati 45 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajati 45 ani

am primit o stire acum ceva timp referitoare la angajatorii care vor angaja persoane cu varsta de peste 45 ani vor fi scutiti de le anumite taxe, asa este? lamuriti-ma , va rog.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:18, 14 Aprilie 2009
Conform art. 85 din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de serviciu cel putin 2 ani.
1. De fapt, suma primita de la AJOFM este formata din salariul minim pe economie din care se scade contributia datorata de unitate la fondul de somaj.
2. E bine sa cititi Legea 76/2002. Veti gasi in ea si alte fcilitati acordate angajtorilor. Dar cititi-le cu atentie, vedeti si ce obligatii aveti, nu numai drepturile.
O mica precizare, se acorda, conform ultimelor modificari:
Art. 85. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani
Valoarea indicatorului social de referinta in vigoare este de 500 de lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajator in caz de angajare somer peste 45 de ani Cons67 Cons67 Exista prevazut in legislatie vreo facilitate pentru angajator in cazul angajarii unei persoane peste 45 de ani aflate in somaj (scutire/reducere CAS, CASS si ... (vezi toată discuția)
Angajare someri amina10 amina10 Am inteles ca la angajarea unei persoane cu statutul de somer se acorda de catre stat 500 lei/lunar firmei angajatoare.Contractul de munca este obligatoriu sa ... (vezi toată discuția)
Angajare somer stan camelia stan camelia Sunt PFA si doresc sa angajez un somer cu contract pe perioada nedeterminata, 8 ore. Persoana in cauza are peste 45 ani. Pot? si daca da ce beneficii am ca ... (vezi toată discuția)