avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Platesc pierderile de energie termica daca am centrala ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Platesc pierderile de energie termica daca am centrala proprie pe gaz?

Buna ziua,

Locuiesc la ultimul etaj intr-un bloc cu patru etaje si 10 apartamente. M-am debransat de la incalzire centrala a blocului cu toate formalitatile legale. Toate tevile de calorifer, respectiv de apa calda au fost retezate la etajul 3. Astfel in apartamentul meu nu este nici o pierdere termica a incalzirii centrale a blocului.
In bloc sunt considerati lunar 30% pierderi din gigacalorii consumate care sunt impartite ca, cota parte intre apartamente.(aceasta pierdere a fost votata de locatarii,cand toate 10 apartamente din bloc au avut energia termica din aceeasi sursa).
Mentionez ca in spatiile comune functioneaza un singur calorifer (in casa scarii)
Este normal ca aceasta 30% pierdere sa fie impartit in mod egal si apartamentului meu ,stiind ca un singur calorifer nu poate consuma 30% din consumul total al blocului?, Cam ce procent ar trebui sa platesc legal ?
Multumesc anticipat pentru informatii.
Marica
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 14:33, 30 Ianuarie 2014
Nu platiti pierderile, platiti incalzirea partilor comune, ceea ce se repartizeaza pe cota-parte de proprietate, iar acestea sunt cam 30-40% din valoarea facturii.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
Adriantot, moderator
Atunci cand ati optat sa va debransati si sa va instalati centrala proprie in apartament, probabil ca a trebuit sa aveti acceptul vecinilor si aprobarea presedintelui asociatiei.
Ati solicitat atunci sa fiti scos total de la cheltuielile comune cu incalzirea si vi s-a aprobat?
Incerc sa va spun ca atunci trebuia sa stabiliti regulile cu vecinii si conducerea asociatiei si nu acum dupa debransare.
Totusi, asa cum prevede legea, in primul trimestru al anului 2014 este obligatoriu sa se convoace adunarea generala anuala. Inainte de aceasta propuneti comitetului executiv sa discute situatia celor care se debranseaza. Poate vor mai fi si altii in viitor. In adunarea generala se poate hotari alt procent daca este cazul.
Multumesc pentru atentie.
Totus gandind logic si calculand matematic, casa scarii nu poate fi 30-40 % cota parte din bloc. Nici functia repartitoarelor nu cunosc, daca din start se scoate 30% din consumul facturat si restul se imparte conform repartitoarelor. Pentru mine este ilogic, dar din pacate asa se face in blocul nostru.

Multumesc D- l Adriantot, m-ar fi interesat legal aproximativ cam ce procent ar fi drept sa platesc, sau nu exista bareme legale?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
arockz, utilizator
Depinde daca scara este contorizata cu repartitoare sau nu.
Nu exista un procent impus intr-o lege.

Pentru scarile de bloc contorizate cu repartitoare, procentul acesta pentru spatiile comune si tevile verticale din apartamente rezulta in urma calculului facut in baza SET-ului fiecarui apartament si a instalatiei comune.
In perioada de varf de iarna procentul de 30% este real. Asa reiese din aceste calcule.

Deci el se poate aplica si pentru scarile de bloc unde nu exista repartitoare, dar acest procent trebuie hotarat in AG sau decis in comitetul executiv.

Eu cred ca ar trebui sa platiti mai putin ca vecinii dvs.debransati, deoarece nu aveti deloc tevi verticale comune prin care sa circule agent termic. Problema se poate verifica comparand sumele de pe listele de plata.Ceva, ceva, ar trebui sa fiti scutit la plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)
Situatie asociatii proprietari caldura radet RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Multi adm.de imobile va roaga daca puteti sa ne lamuriti cu sistemul centralizat de alimentare cu energie termica raportata la apart. debransate de la ... (vezi toată discuția)
Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)