avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Diurna si cazare strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Diurna si cazare strainatate

Buna ziua

Administratorul unui SRL care calatoreste in strainatate poate conform codului fiscal sa deduca cheltuielile de cazare si diurna ?
Daca da, este obligat sa aduca justificative, sau poate opta pentru cheltuielile plafon (exemplu pentru Belgia: diurna 35 euro x 2,5 = 87,5/zi; cazare 150 euro/zi) ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nicolpa , utilizator 14:45, 25 Februarie 2010
Poate sa deduca cheltuielile de cazare si diurna, conform plafoanelor espective, dar trebuie sa prezinte si documente justificative, in primul rand documente care sa arate motivul deplasarii in interesul societatii.Daca se duce cu familia la ski, de exemplu nu prea poti sa deduci diurna si altele.
Ordinul de deplasare este vizat de diferite companii vizitate (data sosirii, data plecarii, etc)
Intrebarea era: in baza plafoanelor existente, se pot deduce cheltuielile de cazare si diurna, fara sa prezinte justificative (fara factura de hotel, de exemplu) ?
Cf. HOT. 518/1995 atat diurna cat si plafonul de cazare variaza in functie de categorie
1). ex: pentru Belgia
Diurna categoria I = 35 euro; categoria II = 56 euro
Plafon cazare categoria A = 56 euro; categoria B = 300 euro
2) justificarea sumelor cheltuite in valuta, cu exceptia celor reprezentand drepturile de diurna, se face pe baza de documente si se aproba de catre conducatorii unitatilor trimitatoare; in cazul cheltuielilor medicale este necesar si avizul policlinicii de specialitate.
3) in situatia in care persoanele juridice (agenti economici, fundatii, asociatii si altele asemenea) acorda drepturi superioare (ex. pt diurna categoria II si respectiv pentru cazare categoria B) cheltuielile efectuate cu aceasta destinatie, care se au in vedere la calcularea profitului impozabil, nu pot depasi pe cele cuvenite personalului respectiv, in limitele si conditiile prevazute de Hot. 518/1995
4) in situatia in care cazarea nu poate fi asigurata la unitati hoteliere sau altele asemenea, personalul poate sa inchirieze si locuinte, insa cu plata unei sume in limita a 75 % din plafonul de cazare


Consilier juridic
V. Ioana-Iulica
Se poate trece cazare in tara pe ordinul de deplasare ( la care sunt anezate documente justificative care dovedesc ca deplasarea a fost in interesul firmei) faca a exista vre un document justificativ de cazare?

Multumesc!
Da pt ca se poate caza si la persoana fizica dar daca nu exista document care atesta cazarea atunci se acorda 75% din plafonul de cazare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna pentru extern scania scania Servus tuturor! Exista obligatia unei diurne minime pentru deplasare in UE ? Cat este cuantumul minim pentru un sofer profesionist care lucreaza in UE cel ... (vezi toată discuția)
Cazare popanelu popanelu Sint PFA si merg in Strainatate mai des in Viena dar dorm la particular fara acte,va rog sa-mi spuneti daca legal pot sa-mi deduc ceva din cheltuiala de ... (vezi toată discuția)
deplasari externe -justificare cazare andrief andrief In conf. cu HG 518/ 1995 art. 9 al (3) \" in situatia cand cazarea nu poate fi asigurata la unitati hoteliere sau altele asemenea personalul poate sa ... (vezi toată discuția)