avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Art.21 din O.G. 26/2000
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Art.21 din O.G. 26/2000

In mod normal, conform art.21 din OG 26/2000 "(1) Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea asociatilor." La unele asociatii, in statut am intilnit ca si formulare faptul ca "Adunarea generala este alcatuita din totalitatea membrilor fondatori" este justificata si legala o astfel de formulare???

Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:11, 30 Ianuarie 2014
Eu cred că da, deoarece toți asociații ar putea fi și membrii fondatori.
Oricum, regulile referitoare la organizarea și funcționarea Adunării generale se stabilesc prin statut.
Nu, sau in cel mai bun caz incompleta pentru ca persoanele acceptate ulterior in asociatie, nu mai sunt membrii fondatori.
Tot in acelasi sens, mai apar precizari in statute prin care doar membrii fondatori au dreptul de vot sau doar ei au dreptul sa candideze la pozitii in comitetul director.
Si ultima, ceva de genul: am un ong, adica e al meu si atat.
Este posibil ca numai membrii fondatori sa aiba drept de vot, dar asta inseamna practic asociatie inchisa, care nu mai primeste ulterior membri noi, ci ramane doar cu cei de la momentul infiintarii... Sau, daca primeste, de fapt nu ii primeste ca membri propriu-zisi, in sensul legii, ci ca pe un soi de simpatizanti, chair daca ii numeste tot "membri" ( de ex. membri ordinari, membri aderenti sau cum vrea sa ii numeasca). Pentru ca daca ar fi si ei membri propriu-zisi, ca si membrii fondatori, conform legii ar trebui sa faca si ei parte din AG si deci sa aiba drept de vot (pentru ca votul e esenta calitatii de membru AG, altfel e impropriu sa spui ca cineva e membru AG... e doar o persoana acceptata sa asiste si eventual sa ia cuvantul si ea la sedinte AG, dar nu parte a acelui organ din moment ce acesta prin definitie e in primul rand un organ deliberativ...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? Lady64 Lady64 Buna ziua.Daca o fundatie are trei membri fondatori mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? (vezi toată discuția)
Categorii de membrii ai asociatiei ContSters284525 ContSters284525 pot activa doar cu membrii fondatori, membrii voluntari si onorifici intr-o asociatie? Ultimele 2 categorii neavand drept de vot? (vezi toată discuția)
Membrii fondatori ong scobarul scobarul Cum poate fi exclus un membru fondator ? ONG-ul nostru are 8 membrii fondatori La un ONG (asociatie de pecari) cu 8 mebrii fondatori este necesar cenzor ? (vezi toată discuția)