avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune locuinta

Buna ziua,
Va solicit sprijunul in rezolvarea urmatoarei probleme:
Parintii mei locuiesc din 1967 in casa bunicilor lor ( strabunicii mei) decedati din 1966. Se poate face uzucapiune pe aceasta locuinta? ( avem o adeverinta de la primarie din care rezulta ca parintii mei au achitat taxele incepand cu 1967.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 19:36, 29 Ianuarie 2014
Daca casa a apartinut strabunicilor si exista acte de proprietate, faceti succesiunea de pe urma lor, nu uzucapiunea.

Daca actele de proprietate sunt pe numele altei persoane decat strabunicii dvs. atunci puteti face uzucapiunea.
Singurul document prin care strabunicii lasa mostenire bunicilor casa ( 1966 ) este un testament. Alt act de proprietate nu cred ca mai exista. "Arborele genealogic" este mare din 1966 in prezent. Nu stim care mai traieste, pe unde sunt si care sunt pretentiile lor - desi nimeni nu s-a interesat de casa. Pana in prezent parintii mei au platit toate taxele, au investit in aceasta casa. In acest caz nu este mai scurta calea uzucapiunii?
Nu.

Nu se poate invoca uzucapiunea cat timp sunteti mostenitor.

Uzucapiunea reprezinta o sanctiune aplicata proprietarului unui imobil pentru ca l-a lasat in "parasire" o anumita perioada de timp prevazuta de lege. (30 de ani, 10-120 ani)

Uzucapiunea se constata printr-o cerere adresata instantei in care trebuie sa fie indicat proprietarul imobilului lasat in "parasire" .

In cazul dvs. strabunicii fiind decedati, trebuie sa indicati mostenitorii si sa-i chemati in instanta pe acestia; printre mostenitori inteleg ca sunteti si dvs.

Este evident ca nu puteti avea dubla calitate in aceeasi actiune: si reclamant si parat.

Iar daca va referiti la faptul ca exista testament numai pentru o parte din imobil, iar pentru partea cealalta exista alti mostenitori, atunci puteti uzucapa numai acea parte, dar tot va trebui sa chemati mostenitorii, deci de "arborele genealogic stufos" nu scapati.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Eu cred ca parintii pot formula actiune in uzucapiune in care sa arate ca bunicii le-au dat cu titlu de dota la nunta aceasta proprietate pe care au ingrijit-o si au platit taxele.Ca si parat poate sta Orasul-prin primar si vecinii proprietatii.
Cu stima
av.M.Hornea
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
Mihaela Hornea, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - recunoasterea dreptului de proprietate vionica vionica Buna ziua! revin cu problema mea. Locuiesc intr-un imobil din care am mostenit jumatate de la bunica mea. Cealalta jumatate este a verilor mei, care au ... (vezi toată discuția)
Partaj wolfmistery wolfmistery Buna ziua ...as dori sa aflu si eu numarul si numele legii care te pune in posesia unui imobil dupa 30 de ani de locuire in respectivul imobil.....v-as ruga ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune petje petje Procedura de uzucapiune poate fi deschisa in instanta numai daca peroana a locuit efectiv (a avut domiciliul din buletin) la adresa imobilului care a faca ... (vezi toată discuția)