Va deranjez cu o situatie prin care trece o prietena. Este intr-o relatie cu un barbat cu 13 ani mai mare decat ea. Au impreuna un copil de 3 luni si locuiesc impreuna cu parintii lui intr-un apartament cu 2 camere. Pe parcursul sarcinii au fost mai multe complicatii, analize, tratamente pe care le-au platit el impreuna cu mama lui. De cand a nascut au inceput tot felul de discutii intre "soacrii" si "nora" in care o acuza ca este doar un copil si nu este in stare sa isi creasca copilul, ca este nebuna si alte acuze. El i-a spus ca nu are nevoie de ea decat pana face copilul 2 ani si dupa aceea il poate creste mama lui, ca nu se potrivesc din punct de vedere al gandirii etc.
El este cantaret la petreceri, neavand veniturile declarate si are si alte relatii cu diverse femei. Ea a terminat facultatea in 2013 si a lucrat cateva luni dupa aceea si acum primeste indemnizatia pentru cresterea copilului.
Din cauza discutiilor si problemelor care au fost, in special nesustinerii morale din partea lui si intervenirii mamei acestuia in relatia lor si in crestera copilului, ea a intrat in depresie si a consultat un psihiatru si un psiholog, in urma caruia acum urmeaza tratament.
Intrebarile sunt:
1. Exista posibilitatea ca mama copilului sa piarda custodia acestuia?
2. Daca va castiga ea custodia il poate obliga la plata pensiei alimentare?
3. Ii poate obliga pe parintii barbatului la plata unor despagubiri din cauza stresului la care au supuso?
Raspunsurile la intrebari sunt diferite, pt ca si problmele sunt diferite.
In primul rand, un proces de custodie se va purta numai intre parintii copilului. Poate fi introdusa de oricare dintre ei.
Daca tatal doreste custodie exclusiva, va trebui sa faca dovezi ca mama trebuie oarecum decazuta din drepturile parintesti (ceea ce nu cred ca va fi cazul in speta, chiar daca urmeaza un tratament psihologic/psihiatric. Sigur ca nu aceasta va fi solutia 100% totul depinzand de probele dosarului, de diagnostic, de tratamntul urmat etc).
Regula este custodia comuna, de aceea am spus ca daca tatal doreste o custodie exclusiva va trebui sa probeze temeinic cererea.
Apoi legat de daunele solicitate de la parintii tatalui, acesta este un alt tip de proces intre nora si socrii.
Nu va sfatuiesc sa faceti acest demers, asa la o prima impresie. Pt ca va fi greu de probat, sunt costuri materiale si de timp si cel mai bine pt mama este sa se concentreze pe cresterea si educarea minorului, pe gasirea unui loc de munca si - de ce nu - de refacerea legaturii sentimentale cu tatal (eventual sa se mute impreuna intr-o alta locuinta).