avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Actionar Dacia - pensionar, dator la fisc desi nu a ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Actionar Dacia - pensionar, dator la fisc desi nu a primit un leu dividende in viata lui

Dupa marea teapa a privatizarilor in masa, bunica mea a devenit actionar la Dacia, actiuni care ulterior au fost "diluate" prin matrapazlacuri economice, pe care cei interesati pot sa le afle. In fine ... problema este astfel:

- bunica nu mai poate sa ia retete compensate
- nu se mai poate interna la spital fara sa mearga la urgente
- este obligata sa platesca 500 de lei datorie la fisc pentru ca este actionar la Dacia, probabil din dividente ... bani pe care nu-i pimeste de cand e soare pe cer.

Ce este de facut ?
- Exista vre-o posibilitate sa scape de datoria virtuala fara s-o plateasca ?
- Cum poate scapa de nenorocitele de actiuni cand nimeni nu vrea sa le cumpere ?

(Editat)

O zi buna.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: byrev , utilizator 15:16, 9 Octombrie 2015
In primul rand, e o suma mare... 500 de lei ca sa fie "impozit pe dividende".
Mai mult ca sigur e contributie la sanatate datorata (CASS) derivata doar din statutul de actionar la Dacia (femeia ne-avand alte venituri)... Cei de la Casa de Sanatate au scos-o datoare la contributia de sanatate pe mai multi ani, altfel nu avea cum sa ajunga la o astfel de suma.

Din pacate, nu aveti alta varianta decat sa platiti. Asa e scrisa legea, sa ia pielea de pe om. Scrie si in Biblie - "celui ce are, i se va da, iar celui ce nu are i se va lua si putinul pe care il mai are"
buna ziua,
noi cei care am primit dividende de unde stim ce datoram fiscului ?
MULTUMESC
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
daphina, utilizator
Eu stiam ca impozitul pe dividende se retine la sursa, adica este retinut si virat statului de catre cei care platesc dividendele actionarilor lor...
daphina a scris:

buna ziua,
noi cei care am primit dividende de unde stim ce datoram fiscului ?
MULTUMESC


Daca nu ati primit nicio instiintare de plata de la fisc, inseamna ca nu datorati nimic! Impozitul se calculeaza, se retine din dividende si se vireaza la stat de cei care va platesc dividendele. Contributii la sanatate se platesc doar de cei care obtin doar venituri din dividende.
NU e vorba de impozit pe dividende ci de CASS calculat pentru un om care nu are alte venituri decat cele din dividende. Pentru el, chiar daca primeste niste dividende de mizerie, Fiscul calculeaza CASS cel putin la salariul minim pe economie apoi adauga dobanzi, majorari si penalitati... si le imputa omului ca si asigurare la Sanatate. De aici a rezultat suma.

Daca nu ai alte venituri, dar ai actiuni si obtii doar 1leu dividende statul iti calculeaza CASS dar nu la 1 leu dividende ci suma minima de plata calculata la salariul minim pe economie (adica 40 lei pe luna CASS), apoi adauga majorari in cadrul perioadei de prescriptie de 5 ani.

Au mai fost astfel de cazuri, de oameni scosi datori vanduti de fisc. Niste tzepari.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
kres, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Plata cas la anaf cu declaratia unica forumistul forumistul Am profit de 40000 lei pe tot anul fiscal din vanzarea de actiuni pe bursa de valori. Am contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii Suma asigurata e ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)