Buna ziua.Dupa evacuarea silita in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei, a unor persoane care au acupat abuziv imobilul meu proprietate privata,in PV de evacuare s-au trecut valorile contoarelor de utilitati de catre executor.Nereusind sa obtin pe cale amiabila contravaloarea folosirii utilitatilor(curent+apa+gaze) pe care le-am achitat deoarece altfel eram in pericol de debransare ,am incercat prin mediere conform legii si a rezultat un proces verbal de refuz consemnat legal de biroul de mediere.Deci urmeaza sa ma adresez instantei cu o actiune in pretentii.Suma revendicata este de aproximativ 10.000 ron.Avand experienta procesului de evacuare fond+apel+ recurs timp de 5 ani ,vreau sa stiu daca dupa ce am parcurs faza de mediere,cu raspuns negativ al partii evacuate,procesul v-a avea aceleasi 3 faze sau in functie de suma si avand medierea facuta v-a avea un parcurs mai scurt? Ce importanta are suma mai mica de 10.000 lei ? sau mai mare de 10.000lei ? Practic pot sa cer -500 sau +900 lei(suma reala),ideea este ca nu as dori un proces lung cu 3 faze (datorat sumei care depaseste un anumit prag juridic pe care nu-l stiu), si asa v-a urma executor si apoi sicane ptr neplata.Multumesc ptr sfat
Procedura cu privire la cererile de valoare redusă este reglementată de art. 1025-1032 din Noul Cod de Procedură Civilă (NCPC) în cadrul Cărţii VI-Proceduri speciale, Titlul X.
Dispoziţiile art. 1025-1032 din NCPC se aplică atunci când valoarea cererii, fără a se lua în considerare dobânzile, cheltuielile de judecată şi alte venituri accesorii, nu depăşeşte suma de 10.000 lei la data sesizării instanţei (art. 1025 alin. 1 din NCPC).
În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 1 din OUG nr. 80/2013, cererile de valoare redusă, soluţionate potrivit procedurii speciale, se taxează cu 50 lei, dacă valoarea cererii nu depăşeşte 2.000 lei, şi cu 200 lei, pentru cererile a căror valoare depăşeşte 2.000 lei.
Instanţa va pronunţa şi redacta hotărârea în termen de 30 de zile de la primirea tuturor informaţiilor necesare sau, după caz, de la dezbaterea orală.
Hotărârea primei instanţe este executorie de drept.
Hotărârea judecătoriei este supusă numai apelului la tribunal, în termen de 30 de zile de la comunicare.
De retinut ca, pentru motive temeinice, instanţa de apel poate să suspende executarea silită, însă numai dacă se consemnează o cauţiune de 10% din valoarea contestată.
Hotărârea instanţei de apel se comunică părţilor şi este definitivă.
Multumesc mult ptr raspuns.Am citit cele indicate de Dvs. Inteleg ca procedura este mai simpla si mai rapida daca eu renunt la o parte din pretentii astfel incat suma sa fie sub 10.000lei.Nu inteleg daca si cheltuielile de mediere intra in aceasta suma? Am spus ca suma reala datorata este mai mare de 10.000lei,respectiv 11.200 lei.Suma este de 9980 lei si reprezinta cheltuielile cu utilitati rezultate din PV de evacuare care are data in interiorul celor 3 ani de prescriptie.Dar diferenta de 1200 lei provine din cheltuieli cu utilitati consumate de partea adversa de mai mult de 3 ani inapoi,dar procesul care s-a finalizat cu evacuarea a inceput in 2007,deci eu am drept sa cer acum suma de 1200 lei sau nu,s-a prescris?In procesul cu rezultat evacuarea inceput in 2007 si finalizat in 2011 nu am cerut plata utilitatilor achitate de mine inainrea evacuarii. Multumesc
Parerea mea este ca suma dinainte de evacuare (1200 lei) si pe care nu ati solicitat-o in instanta s-a prescris si nu mai poate fi solicitata in instanta acum, datorita prescrierii! Pentru suma de 9980 lei puteti apela la cererea de valoare redusă, reglementată de art. 1025-1032 din Noul Cod de Procedură Civilă (NCPC), cheltuielile de judecata (inclusiv cele de mediere) neintrand in aceasta suma, asa cum v-am scris anterior! Va doresc succes!
Multumesc,voi urma sfatul Dvs..Suma de 1200 lei este din 2009,deci prescrisa,dar ma gandeam ca procesul inceput in 2007 si finalizat cu recurs in 2012,a avut un obiect,respectiv evacuarea, si nu mai puteam modifica obiectul prin adaugare in 2009 a sumei de 1200 lei( dosarul ajunsese la TMB).Este logic (ptr mine) ca dupa sentinta finala de la recurs sa curga prescriptia ?!.Deci sfatul Dvs il voi urma si voi pune suma clara,cea sub 10.000lei si voi face probabil o greseala neluind un avocat,dar cunoscand reaua credinta a evacuatilor,as marii pierderea ptr mine,pana la recuperare care v-a fii anevoioasa.Inca o data multumesc
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Recuperare creanta
leona777
buna ziua, sunt administrator la o firma, si as vrea sa stiu o chestier: daca am de recuperat niste bani de la o societate si vreau sa o chem in judecata pe ... (vezi toată discuția)
Escrocat
merbogen
am platit 2099,99 lei la firma Alprod 93,CUI: RO 3577497, pentru materiale pe care nu le-am ridicat sau primit. Mi-au promis ca-mi restituie banii - nu s-a ... (vezi toată discuția)