Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am mostenit un teren de la tatal meu (sunt unic mostenitor al tatalui meu) si, deoarece terenul respectiv trebuia sa aiba doi coproprietari - tatal meu si sora lui - doresc sa-i donez sorei lui jumatate din teren, astfel incat sa fim doi coproprietari la terenul respectiv. Există legal această posibilitate, ca să fac această donaţie încât să fim doi coproprietari la terenul respectiv (deci nu să aibă fiecare o jumătate din teren)? Multumesc
Pentru a fii doi coproprietari acestia trebuie sa fie ori casatoriti ori mostenitori legali.
Puteti sa donati jumatate matusii incheind un contract de donatie ,dar nu ve-ti fi doi copropietari ci doi proprietari,fiecare pe partea lui.
@marius vor fi coproprietari pe cote parti. Coproprietatea se naste si prin conventie. Prin casatorie , coproprietatea poate fi devalmasa sau pe cote parti daca au ales regimul matrimonial al separatiei de bunuri, iar prin mostenire tot pe cote parti in functie de vita mostenita.
Deci.....puteti dona matusii cota parte de 1/2 din teren devenind coproprietari pe acel teren, pt aceasta va trebuie cadastru intabulare, certificat fiscal, adeverinta de la primarie daca Terenul este arabil ca nu este arendat, actele de proprietate asupra terenului. Avand in vedere ca sunteti rude pana la grad 3 nu se va precepe impozit pe tranzactie.
Va multumesc foarte mult. Este vorba despre o suprafata de padure, iar titlul de proprietate a fost eliberat in aceste zile numai pe numele tatalui meu (decedat din luna iulie 2013), deoarece - a spus primarul - doar el a depus cererea de reconstituire a dreptului de proprietate de la parinti. Cu toate acestea, exista o hotarare judecatoreasca (data in urma unui proces intentat primariei de tatal meu si sora lui, tocmai pentru urgentarea acordarii titlului de proprietate), in care este scris ca ambii frati "au facut dovada ca sunt mostenitorii" parintilor lor, deci, implicit, a ai suprafetei de padure. Desi exista acest document juridic, prin care s-a dispus acordarea titlului de proprietate celor doi, autoritatile locale NU au dorit sa-l ia in considerare si, ca urmare, au eliberat acel titlu de proprietate numai pe numele tatalui meu. Deoarece nu doresc sa am probleme cu mătuşa mea (a cărei unică vocaţie este să stea prin săli de judecată), m-am gândit că aceasta ar fi cea mai bună soluţie de a scăpa de balamucul cu ea. Dacă s-ar putea să se şi împartă terenul ar fi şi mai bine, însă probabil că acest lucru nu este posibil.
Va multumesc mult. Cu scuzele de rigoare, va rog să-mi mai răspundeţi la o întrebare. Tatăl meu şi sora sa sunt fraţi buni (aceeaşi mamă şi acelaşi tată), însă, în copilărie, deoarece părinţii erau chiaburi şi au fost represalii din acest motiv din partea statului, mătuşa mea a fost înfiată de o altă familie, cu actele oficiale aferente, ea fiind, de fapt, moştenitoarea acelei familii. Bănuiesc că acesta este şi motivul pentru care autorităţile locale au refuzat să o treacă pe titlul de proprietate (este doar o bănuială, nu m-a preocupat acest aspect până acum). În aceste condiţii, mătuşa mea mai este considerată legal rudă cu mine pentru ca să nu mai plătesc impozitul aferent donaţiei? Certificatul ei de naştere atestă că are aceiaşi părinţi ca şi tatăl meu, dar nu ştiu care sunt regulile în acest caz special şi nu vreau să intru în vreun bucluc. Mulţumesc mult