avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen de solicitare a unei mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen de solicitare a unei mosteniri

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema. Parintii tatalui meu au detinut, intre altele, o suprafata de padure. In urma cu mai multi ani, cred ca inainte de anul 2000, tatal meu a depus cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafata respectiva. Desi are o sora, ea nu a facut niciun demers in acest sens Nu cunosc motivele ptr. care ea nu s-a „inscris” la mostenire, insa stiu ca, desi sunt frati buni, matusa mea a fost adoptata, cand era copil, de o alta familie, preluand si numele de familie al parintilor adoptivi, dar nu stiu daca a fost vorba despre adoptie cu efecte depline sau cu efecte restranse. Asadar, singurul care a facut cererea ptr. intrarea in posesia mostenirii a fost tatal meu. Sora lui stia despre acest demers, mai ales ca in urma cu circa 4-5 ani, deoarece primaria locala tergiversa acordarea titlului de proprietate, tatal meu, de aceasta dată împreună cu sora lui, au acţionat primăria în judecată pentru a li se da acest document. Mătuşa mea a fost parte în acest proces alături de tatăl meu deoarece a prezentat, la tribunal, certificatul de nastere din care rezulta că cei doi sunt fraţi (au aceiaşi părinţi). Nu a pomenit nimic despre faptul că a fost adoptată de altă familie, mai ales pentru că tatăl meu a fost de acord să împartă terenul respectiv cu ea. În hotărârea dată de judecătorie, în noiembrie 2012, scria că cei doi „au făcut dovada că sunt moştenitorii” părinţilor lor şi obliga Oficiul de Cadastru şi Prefectura locală să elibereze „reclamanţilor” titlul de proprietate. Cu toate acestea, din cauza documentelor depuse la autorităţile locale care se ocupau de restituirea proprietăţilor funciare, titlul de proprietate a fost eliberat, în această săptămână, numai pe numele tatălui meu (decedat între timp).
În aceste condiţii, vă rog mult să-mi spuneţi dacă mătuşa mea are vreun drept asupra acestei moşteniri (mă refer strict din punct de vedere legal, nu moral). Întrebarea mea nu se referă la aspectul legat de adopţia sa (pentru că – repet – nu ştiu dacă s-a făcut cu efecte depline sau restrânse), ci strict la faptul că NU a depus acte prin care să solicite să fie moştenitor. Poate, după atâţia ani - în condiţiile în care ştia foarte bine demersurile făcute de tatăl meu însă ea nu a făcut nimic în sensul respectiv – să obţină legal ceva? Mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 19:40, 31 Ianuarie 2014
eu va recomand sa luati toate actele pe care le detinenti si sa mergeti la un avocat ....acesta ...dupa ce va vedea acte va va putea indruma corespunzator ...
Da, cu siguranţă aşa voi face, însă doream în prealabil să am o informaţie care să mă "lumineze" cât de cât
Titlurile de proprietate pe terenuri se elibereaza doar celor care au depus cereri , nu si fratilor/surorilor care nu au depus cereri.
@pusa2mimi,
Nu asta am întrebat eu
Sora tatalui dvs. legal ,nu poate avea pretentii la acel teren.Am avut in familie o situatie asemanatoare(cumnata), din cauza ca nu a depus cerere de reconstituire cand a depus sora ei ,nu s-a ales cu nimic, de la primarie i-a spus exact ce v-am scris mai sus , a consultat un avocat si i-a spus la fel.O seara frumoasa sa aveti.

Alte discuții în legătură

Donatie jumatate dintr-un teren pentru a fi doi coproprietari alex68 alex68 Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am mostenit un teren de la tatal meu (sunt unic mostenitor al tatalui meu) si, deoarece terenul respectiv trebuia ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca emisa pe baza unei solicitari (motivatii) eronate a reclamantilor alex68 alex68 Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema. Tatal meu a mostenit de la parinti o suprafata de padure (in baza Legii 18 si a celor ulterioare ... (vezi toată discuția)
Adoptia cu efecte restranse si succesiunea- consecinte sile2011 sile2011 Buna ziua , Cine ma poate ajuta cu un raspuns? Tatal bunicului meu a fost adoptat in 1893, iar pe actul de adoptie scrie ca este adoptat cu efecte ... (vezi toată discuția)