avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asiguratul nu este de acord cu despagubirea pe ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asiguratul nu este de acord cu despagubirea pe asigurare

Buna seara
In data de 5 August 2013 un domn s-a izbit cu masina in spatele masinii mele, dupa ce eu am iesit din parcare, in circa 10 m. La politie nu s-a prezentat in prima zi , a venit a doua zi si, cu toate ca a sustinut ca mie nu mi-ar fi functionat dispozitivele de semnalizare , a primit un proces- verbal de la dl. politist. In acest proces-verbal dl. asigurat, vinovat de nerespectarea distantei, a evidentiat faptul ca nu este de acord cu despagubirea pe asigurare. Dl. politist ne-a trimis sa ne judecam( ii mai cred si pe ei...)! Deci, eu am plecat de la politie fara copie de pe asigurare dar cu o pagina a procesului verbal. Cu această foita am mers la firma lui de asigurari( pe care am gasit-o pe net dupa nr. de rca de pe procesul verbal), un domn mi-a facut poze la masina, am dat o declaratie, am desenat...am lasat si exemplarul meu de la procesul- verbal (ORIGINALUL!)... si a ramas ca voi fi contactata. Nu am cerut si nici nu mi s-a inmanat o nota de constatare. Asta se intampla pana pe 15 august. De atunci, mai intai, dl inspector. a spus ca tre” sa primeasca raspuns de la asigurat in privinta evenimentului, apoi am fost trimisa de catre dl. inspector la politie cu o nota prin care solicita nu stiu ce de la dosarul de la politie. Apoi, ... telefoane peste telefoane(Nu sunt din oras si distanta nu mi-a permis sa ma ocup mai bine de toata treaba asta).BUN. Cei de la politie sustin ca cererea mea a fost solutionata din 31 octombrie, inspectorul zice ca nu a primit-o, dar ca o sa mai verifice ( si suntem deja in luna Ianuarie, la sfarsit!). E clar ptr. mine ca e o incercare de a tine dosarul pe loc, DAR:
1. Am vreo sansa de a mi se despagubi prejudiciul doar prin solicitarea facuta firmei de asigurari, fara a ma adresa instantei?
2. Pot sa decad din vreun termen de recuperare a prejudiciului meu?
Astept cu nerabdare sfaturile si opinia dvs!
Cel mai recent răspuns: libra_oradea , utilizator 21:06, 2 Februarie 2014
Dvs trebuia sa anuntati in termen de 4 zile soc de asigurare, ceea ce ati facut dupa cate am inteles. Eu va sfatuiesc sa solicitati societatii de asigurare nr dosarului de dauna si stadiul acestuia. De asemenea, puteti face o sesizare la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) care are in atributii supravegherea asiguratorilor. Ptr a afla mai usor date de la asigurator, puteti mentiona ca in cazul neinformarii va veti adresa ASF.
Numarul dosarului l-am solicit, nu in scris, dar l-am primit. Stadiul este urmatorul: inca se asteapta hartiile de la politie, hartii care au plecat pe 31 octombrie dar nu au mai ajuns la societatea de asigurari.
Multumesc ptr interventia dvs dar nelamurirea mea persista: pot fi despagubita de firma de asigurari fara acordul asiguratului? La deschiderea dosarului trebuia sa solicit eu o nota prin care sa am dovada acestei deschideri?
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
Antoniu_a, utilizator
Pentru orice cerere a oricaruia dintre noi exista un termen, deci si pt. dvs. exista o anume perioada de timp in care va puteti adresa instantei sa va acorde drepturile cuvenite, in caz ca orice incercare de solutionare pe cale amiabila esueaza. Aceasta e de trei ani de la data accidentului. Insa, e de recomandat sa nu asteptati atat.

Cat priveste avizarea daunei la asiguratorul RCA al celuilalt conducator auto, pentru prinmirea despagubirilor trebuie sa continuati demersurile: sa depuneti dovezi de reparatie/deviz estimativ pentru repararea masinii dvs, sa completati cererea de despagubire unde sa indicati atat suma cat si coordonatele bancare ale dvs sau ale service-ului care a efectuat reparatia; totodata, sa va lamuriti exact daca a ajuns raspunsul de la Politie si ce s-a scris acolo; sa verificati daca cel presupus a fi vinovat a formulat contestatie impotriva PV al Politiei si daca da, care a solutia ( acesta e un motiv f. serios ca asiguratorul sa nu va acorde despaguirea pe cale amiabila, pana a finalizarea contestatiei);sa va lamuriti daca vinovatul a depus declaratie la asigurator si daca si-a exprimat in mod clar nerecunoasterea vinovatiei, etc. Adica, dvs. trebuie sa cereti toate aceste detalii, sa stiti cum stati.

Pe de alta parte, asiguratorul e obligat sa va comunice un raspuns in termen de trei luni de la data avizarii si sa va spuna in mod ferm daca va despagubesc sau va trimit la plimbare, caz in care nu aveti alta cale decat instanta de judecata, unde, desigur, va trebui sa tineti cont de termenul mentionat la inceput.

Am intrat pe site-ul judecatoriei si nu cred ca a depus contestatie asiguratul; la firma de asigurari nu s-a prezentat; voi astepta in continuare sa vad pana unde poate dl. inspector sa mai amane rezolvarea acestui dosar; nu pot sa merg la el si sa-l amenint cu ASF, pentru ca mai sper inca la o rezolvare fericita a dosarului meu; masina nu am reparat-o, cei de la firma de asigurari stiu asta; pe de alta parte, data fiind vechimea autoturismului meu si natura avariilor ma tem ca e cam dauna totala ( la ce service-uri am intrebat mi-au zis ca nu mai au cum sa-mi indrepte puntea:( si pe langa costurile celorlate avarii s-ar cam atinge pretul masinii). In consecinta, eu nu am ce acte sa mai duc la dosar. Totul depinde de hartiile care se asteapta de la politie.

Din interventia dvs. sa inteleg ca e posibila despagubirea de catre firma de asigurari fara acordul asiguratului- vinovat de producerea accidentului, daca sunt indeplinite toate formalitatile? MULTUMESC MULT!

??? Daca eu am avut termen de 4 zile de la producerea accidentului pentru deschiderea dosarului, asiguratul nu avea un termen pentru raportarea acestuia?

Prin aceasta inatrziere (de la inceputul lui august am deschis dosarul) a rezolvarii cauzei poate firma de asigurari sa inchida dosarul la un moment dat fara vreo explicatie?

Daca mai sunt utilizatori sau vizitatori ai acestui site cu experiente asemanatoare, va rog sa postati modalitatile prin care le-ati dat de capat!!!:D

Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
Antoniu_a, utilizator
Antoniu_a a scris:

un domn s-a izbit cu masina in spatele masinii mele, dupa ce eu am iesit din parcare, in circa 10 m.

Nu vreau sa ma pronunt asupra aspectelor legate de asigurare, dar cu riscul de a fi acuzat de off-topic, as vrea sa ma pronunt asupra imprejurarilor tamponarii.
Din descrierea citata mai sus, inteleg ca "Antoniu_a" nu a acordat prioritate la iesirea din parcare. Intalnesc zilnic asemenea cazuri si nu pot sa nu reactionez vehement.
Domnilor, daca manevra pe care o faceti (in cazul de fata iesirea din parcare pe strada) il obliga pe cel care circula pe drumul cu prioritate sa franeze, sa schimbe directia de deplasare, banda, etc.... inseamna ca nu ati acordat prioritate.
Din acest motiv, politistul va trimite sa va judecati.
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
libra_oradea, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident masina (depasire) Robertrobi Robertrobi Buna seara as dori sa va cer o parere,astazi am avut parte de un eveniment rutier, Mergeam linistit cu 60 km in fata mea era un taximetrist mergea incet pe ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cine este vinovat? Ionatan Ionatan In urma cu cateva zile ma aflam pe un drum in depasirea pe contrasens a 2 masini (deparirea era permisa, linie discontinua) am ajuns in dreptul masinii a II-a ... (vezi toată discuția)
Accident in intersectie cu sens giratoriu predator predator Buna ziua, am avut un accident cu masina in interiorul unui sens giratoriu, eu eram pe banda 2 sa fac bucla sensului la stanga cand cu viteza din stanga a ... (vezi toată discuția)