avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PROBLEME CU NOUL CENZOR
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PROBLEME CU NOUL CENZOR

Avem un administrator de bloc din 2006.Nu avem datorii la alti furnizori in afara de 4 facturi de la furnizorul de energie termica, dar care se poate vedea cu ochiul liber pe lista de plata la datoriile restantierilor.Am ramas fara cenzor (mutandu se) si a fost nevoie sa facem sedinta pentru alegerea unui nou cenzor, ceea ce s a si intamplat.La sedinta au fost prezenti 33 din 54 persoane. De la alegerea cenzorului s a ajuns si la propunerea schimbarii comitetului si al administratorului.Nu s-au intrunit voturile necesare schimbarii administratorului si nu a dorit nimeni sa preia functia de presedinte.Tragea sforile o doamna nou venita in bloc sa i a administratia precizand ca are mester in domeniu.Dar intre timp spiritele s au incins si a inceput scandalui ,scandal creat de clica doamnei cu master.(12 persoane) Fiind presati de timp pt a afisa lista de plata a fost nevoie sa se aleaga urgent un cenzor. S-a propus sa i a doamna cu masterul ca tot este in domeniu ,dar intre timp din cele 33 de persoane au mai ramas in jur de 25-28.
Nu s a mai supus la vot cum s a facut pentru admin.si semnat in procesul verbal de sedinta.In final a ramas doamna ca cenzor si inca o doamna (hotarare luata de cel mult 10 persoane care sunt total paralele cu administratia.)
In fine,admin. a vb cu cenzora ca a doua zi sa verifice actele pe luna decembrie sa putem incasa si implicit sa nu avem penalitati.S-au vazut si a verificat facturi si plati pt furnizorul de energie termica pe tot anul 2013 si dosarul pe luna august, nu s a gasit nici o neregula.La rugamintea admin.a ramas stabilit totusi sa se vada a doua zi sa verifice luna decembrie sa poata afisa , incasa plati furnizorii. Dansa a dorit sa verifice tot anul 2013 motiv pentru care i a cerul toate actele anului 2013 sa le verifice ea singura acasa lucru cu care admin nu a fost de acord.A ramas stabilit pentru a doua zi ca admin. sa mearga la ea cu toate dosarele si actele din 2013.Acolo aflandu se amandoua cenzorele.In loc sa se apuce de verificat sau gandit ele mai bine ca vor sa verifice si anul 2012.Atunci administratorul le a propus totusi sa verifice luna care trebuia afisata pe data de 20.01 sa poata incasa si dupa sa se vada in weekend.Nu au fost de acord nici macar sa o verifice dar sa o mai si semneze niciatat.OK. a ramas stabilit sa se vada in veekend sa verifice anul 2012 si 2013.La un sfert de ora admin. se trezeste cu cele doua la usa spunandu-i ca s-au razgandit si vor sa verifice 2006-2013 si dupa incep ele sa semneze.
Tin sa mentionez ca penultima cenzora care i-a verificat actele admin ani la rand
garanteaza pentru corectitudinea lor si i-a mai verificat ieri tot anul 2013 si este in regula, dar dansa nu mai doreste sa fie in comisia de cenzori ca s a saturat de toate comentariile tuturor neavenitilor, dar este langa admin daca acesta are nevoie.Deci se vede clar ca este rea vointa din partea lor si ca doamna inca mai atenteaza la functia de administrator .
In concluzie:
1 Se poate afisa lista de plata fara semnatura cenzorului?
2 Admin. poate refuza cererea acestora si sa le propuna eventual sa verifice cateva dosare asa prin sondaj?
3.Este corect cum procedeaza ele?Au acest drept prin lege sa ceara dosare din anii anteriori sau au obligatia sa verifice dosarele lunilor de cand sunt cenzori?
4 Cu ce drept si in ce calitate contesta ele semnatura cenzorului anterior?
Va rog, am nevoie de parerile dvs. sa poata iesi admin din aceasta situatie si va multumesc pentru rabdarea de a citi pana la capat.



Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:09, 13 Februarie 2014
Tragea sforile o doamna nou venita in bloc sa i a administratia precizand ca are mester in domeniu


Activitatea de administrare imobile se exercita in temeiul atestatutului profesional
Pentru responsabilitatea de administrator de imobile nu se desfasoara studii care sa fie finalizate cu master
Solicitati doamnei in cauza atestatul profesional pentru activitatea de administrator de imobile
In asociatia dv este un adevarat haos,in care presedintele nu isi exercita atributiile pentru a impune si a mentine un mediu si un cadru decent si propice activitatii
Pentru buna functionare a asociatiei de proprietari,achitarea facturilor,se accepta afisarea listei de intretinere fara viza cenzorului
Pe de alta parte,trebuie sa cunoasteti ca obligatia si responsabilitatea cenzorului este de a verifica legalitatea tuturor documentelor asociatiei de proprietari,astfel incat este intemeiata pretentia cenzorului
Dar in astfel de cazuri se verifica luna pentru care trebuie afisata lista,urmand ca verificarea documentelor sa se realizeze asupra intregii activitatii intr-un timp faptic
In conditiile in care cenzorul este corect,este temeinica verificarea documentelor
Daca cenzorul nu se pricepe,chiar daca are gura mare,exista posibilitatea sa faca varza din dosarele asociatiei sa invoce ca ex cenzorul nu a fost corect
deliya a scris:

1 Se poate afisa lista de plata fara semnatura cenzorului?
2 Admin. poate refuza cererea acestora si sa le propuna eventual sa verifice cateva dosare asa prin sondaj?
3.Este corect cum procedeaza ele?Au acest drept prin lege sa ceara dosare din anii anteriori sau au obligatia sa verifice dosarele lunilor de cand sunt cenzori?
4 Cu ce drept si in ce calitate contesta ele semnatura cenzorului anterior?
Va rog, am nevoie de parerile dvs. sa poata iesi admin din aceasta situatie si va multumesc pentru rabdarea de a citi pana la capat.


Comitetul executiv este del care rezolva situatiile exceptionalea, asa cum se intampla acum la dumneavoastra si aproba listele de plata, conform HG 1588/2007:
Art. 17. -
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
n) gestionează situaţiile excepţionale şi de criză;
p) aprobă lunar lista cu cotele de contribuţie la plata cheltuielilor asociaţiei de proprietari, conform hotărârii adunării generale;

Apoi, tot HG 1588/2007 stabileste cine semnaeza listele de plata:
Art. 32. - (2) Lista de plată se semnează de administrator şi de un membru al comisiei de cenzori şi se aprobă de preşedinte prin semnătură şi aplicarea ştampilei asociaţiei, persoanele semnatare certificând şi răspunzând de corectitudinea listei de plată.


Necazurile dumneavoastra vin in primul rand din necunoasterea legislatiei si aplicarea acesteia in mod corect. Conform legii administratorul nu se alege in adunarea generala, asa cum ati procedat dumneavoastra. Adunarea generala alege presedintele si comitetul. Adunarea generala alege o comisie de cenzori dar nu administratorul.

Sa incerca a raspunde punctual la intrebarile dumneavoastra:
1. Da, se poate afisa lista de plata fara semnatura cenzorului daca se discuta in comitet si preseintele isi asuma responsabilitatea semnand de aprobare.
2. Administratorul trebuie sa faca ceea ce dispune presedintele si nu cenzorul. Asa ca presedintele poate decide daca i se dau daca nu i se dau documente... Este normal ca cenzorul ca si proprietar sa aiba acces la toate documentele dar asta se face in sediul asociatiei si atunci cand si cum se stabileste de comun acord cu presedintele. Administratorul executa dispozitia presedintelui.
3. Nu este corec avand in vedere ca ati avut cenzor pana acum, ca nu au intrat zilele in sac si au posibilitatea sa verifice documentele de acum 50 de ani daca au timp pentru asta. Dar acum ar trebui sa se limiteze strict la ultima luna. Apoi pot sa-si programese si sa verifice cate un an, doi, trei pe luna pana se dumiresc.
4. Pot contesta "semnatura cenzorului anterior" cat vor si unde vor, cu drept sau fara drept, e treaba lor. Sa conteste ca doar e democratie. Poat sa iasa in strada sa faca demonstratie, sa blocheze circulatia... Pe cine intereseaza!?
Va multumesc frumos pentru raspuns, dar as mai avea nevoie urgent de doua raspunsuri, eventual cu art, din lege.
1. Cine poate demite comisia de cenzori?
2. Cat timp avem la dispozitie sa gasit alt cenzor?(citisem la un moment dat undeva un termen de 90 de zile si nu stiu daca este corect)
La fel ca si in cazul comitetului executiv sau al presedintelui, comisiei de cenzori i se poate retrage mandatul de catre cei care au ales-o, adica de catre membrii asociatiei, in AG.

Propuneti presedintelui sa convoace o AG si alegeti alta comisie de cenzori sau, daca nu se ofera nimeni, hotarati sa angajati unul extern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributiile cenzorului sau a comisiei de cenzori lucii67 lucii67 buna seara, am cateva nelamuriri legate de atributiile cenzorului sau a membriilor din comisia de cenzori si as dorii daca se poate sa ma lamuriti si pe mine ... (vezi toată discuția)
Lista de intretinere afisata fara controlul dosarului lucian1964 lucian1964 Buna ziua, Ce repercusiuni pot apare asupra Presedintelui de asociatie proprietari,daca nu ia masuri asupra administratorului care afiseaza listele de ... (vezi toată discuția)
Am ramas fara cenzor petschovschi petschovschi Am o problema care necesita rezolvare urgenta si nu stiu cum sa procedez. Acum 2 saptamini am avut adunarea generala unde eu am fost ales presedintele ... (vezi toată discuția)