Nu exista fixata o limita legala, insa in opinia mea 16 sedinte este deja o activitate clar repetitiva care ar necesita incheierea unui contract individual de munca pe perioada determinata cu timp partial, daca faceti doar un contract civil riscati sanctiuni din partea ITM si a fiscului.....
In opinia mea ”conventiile civile” se pot incheia pentru activitati care nu sunt dependente. Notiunea de ocazional (sau repetitiv) este doar la tipul de impozitare al contractelor de drepturi de autor. In cazul conventiilor, inspectorii fiscali (nu cred ca ITMul) poate reconsidera activitatea ca fiind dependenta si va oblige la plata diferentei de impozite (de la 21 sau 31% la un procent de peste 45% ca in cazul contractelor de munca). O activtiate este considerata dependenta daca se impune un anumit program de munca, daca se utilizeaza infrastructura beneficiarului, daca se deconteaza costurile de delegatie, si alte 2-3 situatii.
Nu este doar o problema fiscala, care poate atrage recalificarea fiscala a relatiei contractuale si deci obligatia la plata de diferente si majorari etc. ci si o problema de dreptul muncii, sanctionabila de ITM, pentru ca unui contract civil i se aplica legislatia civila, nu cea de munca. Ori, in legislatia civila nu exista protectia speciala a salariatului pe care o asigura Codul Muncii, astfel ca un beneficiar de conventie civila are mult mai putine drepturi si riscuri mai ridicate decat un salariat. De aceea in mod normal ITM sanctioneaza incheierea de contracte civile cu persoane fizice cand de fapt trebuia incheiat CIM, si chiar si incheierea de contracte cu PFA cand sunt elemente care indica o activitate dependenta mascata intr-una de relatie nedependenta.... pentru ca PFA-ul, ca si persoana fizica ”obisnuita” cu contract civil, nu beneficiaza de protectia speciala pe care legea o acorda salariatului, de exemplu daca ONG-ul intarzie plata datorata contractual, este un simplu creditor chirografar, pe cand salariatul este creditor privilegiat fiind interzise alte plati cat timp exista restante la plata salariilor, existand si un fond de garantare a salariilor, fiind interzisa imputarea unor eventuale pagube altfel decat prin comun acord sau hotarare judecatoreasca si fiind interzisa exceptia de neexecutare a contractului etc. Practica ITM-urilor variaza de la un judet la altul, posibil ca ITM-ul din judetul in care activeaza acel ONG sa fie mai ”ingaduitor” cu angajatorii si sa ”inchida ochii”, dar riscul potential exista....
Eu reprezint un ONG care are ca scop integrarea socio-profesionala a tinerilor din centrele de plasament si ma intereseaza sa platesc un profesor, PFA, care sa faca meditatii cu 4 tineri, pentru BAC. Cum pot face asta legal? Nu pot angaja un profesor pentru cateva sedinte, mi se pare absurd, mai ales ca e vorba de un ONG, cu resurse, totusi, limitate. Pot face contract de donatie sau sponsorizare? Nu gasesc solutia legala si viabila.
In situatia precizata de dvs puteti incheia fara probleme o conventie civila. Organizatia va plati din suma bruta 21% taxe (16% impozit si 5% sanatatea) daca va aduce adeverinta de salariat. Daca nu este salariat, atunci mai platiti inca 10% contributia la pensie.
Atat timp cat este un contract legal si prevazut de codul civil nu vad de ce ar fi probleme cu ITMul.