avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Vechime la societate in insolventa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Vechime la societate in insolventa

daca lucrez la o societate in reorganizare judiciara, care nu a platit nimic la buget si ma baga in somaj,acum cat este in reorganizare, stiu ca beneficiez de somaj dar eu am vechime de mai multi ani, in aceasta societate. Mi se vor recunoaste la pensie anii, vechimea, cat am lucrat la aceasta societate? Eu mai am cativa ani pana la pensie si nu as vrea sa pierd aceasta vechime, mai ales ca aceasta societate va intra cat de curand in faliment. Ce ma sfatuiti, sa intru acum cat este in reorganizare sau sa astept falimentul?
Cel mai recent răspuns: dorel13 , utilizator 20:28, 2 Februarie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 7.
(1) Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii prevazuti la art.6 alin. (1) pct. I si II, denumite in continuare angajatori, institutiile care efectueaza plata drepturilor de somaj pentru somerii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. III, precum si institutiile care efectueaza plata drepturilor pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. V sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna declaratia nominala de asigurare.

(2) În situatia in care se constata erori in cuprinsul declaratiilor prevazute la alin. (1), indiferent de cauzele producerii acestora, si/sau modificari ale datelor pe baza carora se stabilesc stagiul de cotizare si punctajul mediu anual ale asiguratului, persoanele juridice sau fizice prevazute la alin.(1) sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna o declaratie nominala de asigurare rectificativa.
...

Art. 10
(1) Pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, declaratia nominala de asigurare prevazuta la art. 7 alin. (1) si (2) constituie documentul pe baza caruia se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si punctajul mediu anual pentru asiguratii sistemului public de pensii, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct.I, lit.c).
...

(3) In situatiile in care, pentru perioadele prevazute la alin. (1) si (2), derularea raporturilor de munca sau de serviciu nu poate fi dovedita prin declaratia nominala de asigurare, in vederea stabilirii stagiului de cotizare si a punctajului anual, pot fi valorificate si alte acte doveditoare, intocmite in conditiile legii.

(4) Obligatia prezentarii actelor doveditoare prevazute la alin. (3) revine persoanei in cauza.


Art. 48
(1) În sistemul public de pensii, stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre angajator si asigurat sau, dupa caz, s-a datorat si platit de catre asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin.(2).
...


2. - Pentru raspunsul la a doua intrebare va redau tot din Legea 263/2010:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...

- Asadar pentru a calcula punctajul lunar se imparte castigul salarial brut (Csb) din luna la salariul mediu brut (Smb) din luna (comunicat de INS).

- Daca pentru castigul salarial brut nu s-a platit contributia pentru pensie atunci Csb se considera egal cu 0 (zero) si atunci 0/Smb = 0.

- Cei carora vreti sa le aratati textele de lege ori nu stiu legea (deci sunt incompetenti) ori stiu legea dar nu-i intereseza pensia dvs.
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cei carora le voi arata textele de lege sunt si incompetenti si nici nu-i intereseaza pensiile noastre si mai mult nici nu vor sa invete si nici nu vor sa-i intereseze. Iata, noi, chiar daca nu stim intrebam, pt. ca pe noi chiar ne intereseaza. CU MULT RESPECT D-LE TUDOR VALERIU, VA MULTUMIM!!!!!!!!!
dorel13 a scris:

Cei carora le voi arata textele de lege sunt si incompetenti si ...


De unde ati constatat dvs incompetenta lor ? Faptul ca nu aplica legea cum trebuie nu dovedeste ca sunt incompetenti .

Intr-adevar, nimeni nu poate invoca necunoasterea legii (Nemo censetur ignorare legem).
Desigur, un funcţionar nu poate invoca necunoaşterea legii în exercitarea atribuţiunilor
sale de serviciu, însă acesta poate aplica greşit legea printr-o eroare de fapt care nu întotdeauna îi este imputabilă.
Necunoasetrea sau aplicarea incorecta a unor prevederi legale de catre o persoana, care datorita functiei si fisei postului trebuie sa cunoasca legile bine, tot incompetenta profesionala se cheama sau, si mai rau, rea-vointa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
faptul ca si-au batut joc de noi, cu vrere sau fara vrere, inseamna (pt. mine) ca sunt incompetenti. Noi, cei care muncim si avem nevoie de un loc de munca, chiar daca nu stim, nu ne consideram incompetenti. Nu stim? Va intrebam pe dvs., aici pe acest "avocat.net". Uite, am scos la imprimanta cele scrise de D-l Tudorvaleriu si le-am citit unor colegi, care au inteles f. bine ce ne asteapta si mi-au spus " Daca stiam asta mai demult.....acum aveam si noi darile platite, ca-i fortam pe patroni. Tineti aproape de oamenii aceia de pe internet, sa ne mai ajute". Imi cer scuze daca am deranjat! Multumesc inca o data pt. marele ajutor !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie anticipata partiala? popacam popacam Am mai multe intrebari: 1.daca societatea unde sunt salariata nu a platit asigurarile ptr ultimele 6 luni si esste in faliment,pot beneficia de somaj? 2.pot ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu timp partial calinoiualexandru calinoiualexandru Cum se calculeaza valoarea unui punct de pensie pentru un angajat cu mai multe contracte de munca cu timp partial si care este influienta unui astfel de ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti calcul pensie teodor_teo65 teodor_teo65 Va rog sa imi spuneti daca la calculul pensiei se iau in considerare si drepturile banesti cuvenite de la alte firme la care lucrez cu contract de munca cu ... (vezi toată discuția)