avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Curatela. Obtinerea curatelei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Curatela. Obtinerea curatelei

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de "retardare mintala severa", posesoare a unui ceritificat de handicap permanent gradul I cu insotitor. Persoana face parte din familie, iar curator se doreste a fi unul dintre parinti.
In cazul unui bolnav psihic ,pentru administrarea bunurilor (vanzare, cumparare,) curatela este primul pas ?Parca interdictia nu zice nimic de administrarea bunurilor?
Administrarea bunurilor e altceva decat vanzare, cumparare.

In caz de vanzare cumparare e vorba de acte de dispozitie pe care o persoana lipsita de discernamant (bolnava psihic) nu le poate face.
Pai ,ce e de facut ?Totusi se specifica in conditiile mandatului?
Exista jurisprudenta in materie ?
Si mai ales in cazul unei mosteniri , un imobil la care mai fac parte si alti mostenitori ,cum se va proceda la vanzarea imobilului?

Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
In cazul unei persoane bolnave de Parkinson, care este "cazuta la pat" (cu grad de handicap) poate fi acordata curatela?

Mai precis, este legal ca o fiica sa isi ingrijeasca mama doar pentru bani, bunuri? In conditiile in care ea (fiica) este obeza, are 130kg (aproape morbida) si sufera de tiroida, abia merge, etc.

Legea nu prescrie ca o persoana care se inscrie pentru curatela sa fie sanatoasa?
Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor.

Nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.

Numirea curatorului se face de instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului şi se afişează la sediul instanţei de tutelă, precum şi la primăria de la domiciliul celui reprezentat.

Poate fi numită curator orice persoană fizică având deplină capacitate de exerciţiu şi care este în măsură să îndeplinească această sarcină.

Când cel interesat a desemnat, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, o persoană care să fie numită curator, aceasta va fi numită cu prioritate.

Numirea poate fi înlăturată numai pentru motive temeinice, dispoziţiile art. 114-120 aplicându-se în mod corespunzător.

Alte discuții în legătură

Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)
Reprezentare parinte. GermanAlex GermanAlex Exista urmatoarea situatie. parinte in varsta de aprox 80 ani. Nu mai iese din casa, nu isi mai aminteste multe lucruri, Mereu e nevoie de procuri pentru ... (vezi toată discuția)
Curatela dona6509 dona6509 Care este temeiul juridic al instituirii curatelei pentru o persoană in vârstă, cu certificat de handicap grav( demenţă alzhaimer) ? (vezi toată discuția)