avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren intravilan si extravilan fara cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren intravilan si extravilan fara cadastru

Buna ziua,

Am castigat un proces al carui obiect a fost sa mi se acorde ‘servitute de trecere’ pe terenul unei familii formate din 3 membrii, aflati in indiviziune.
Conform hotararii definitive am obtinut aceasta servitute, plus cheltuieli de judecata.

Povestea e mai lunga. Pe o parte din teren exista drum, iar cei 3 membrii au facut tot posibilul sa ascunda instantei acel drum. In final a trebuit sa obtin servitute doar pentru o foarte mica suprafata de la strada principala la capatul acelui drum pe care vroiam sa-l faca uitat respectivii.

Intrebarile mele ar fi:

1) in cat timp de la pronuntarea hotaratii definitive pot depune o actiune pentru “obligatia de a face”, in cazul in care ma voi limita doar la punerea in practica a servitutii obtinute?

2) daca as fi interesat de cumpararea intregului teren al familiei celor 3 membrii, ce metode as avea la indemana, avand in vedere faptul ca acestia nu au cadastru?
Ideea este ca as vrea sa fac aceasta tranzactie inainte de cadastru, chiar daca risc sa nu cumpar exact aceeasi suprafata (din masuratori sa fie mai mica). Acum terenul este format din intravilan si extravilan. Intre timp modificandu-se limita de intravilan in sensul restrangerii extravilanului, dupa executarea cadastrului musterii ar putea avea pretentii si mai mari, desi ceea ce se va trece in intravilan va fi intr-o rapa. Actualul intravilan fiind cu adevarat bun de ceva.

Din pacate cele 3 persoane de care vorbesc nu sunt de incredere, mint, consuma alcool etc, asa incat nu am incredere ca se vor tine de cuvant sa perfectam actele dupa ce obtin cadastrul. Daca intravilanul ar fi si mai mare, cu atat mai mult, indiferent de relieful terenului ajuns trecut in intravilan.

Stiu ca as putea face un antecontract de vanzare-cumparare cu un avans fie de 50%, fie chiar integral si clauza penalizatoare cu restituirea dublului avansului, precum si posibilitatea de a solicita in instanta constituirea dreptului de proprietate daca acesti 3 vanzatori nu se vor tine de intelegere.

As fi curios daca se poate face tranzactia si la mediator.

3) ce riscuri am sa raman cu banii dati si “cu buza umflata”?

Multumesc,
Mihai Popescu

Alte discuții în legătură

Cumparare teren langa drum de servitute daniela_serb daniela_serb As avea o intrebare ,daca ma poate ajuta cineva. Vreau sa cumpar o parcela de teren situata langa un drum de servitute,dar care nu este evidentiat ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului la vanzarea de imobile addy72 addy72 daca ai ordinul prefectului mai trebuie cadastru sl intabulare la vinzarea unui teren+casa (vezi toată discuția)
Cumparare teren ingridvanta ingridvanta Buna ziua, Am si eu o intrebare. As dori sa cumpar un teren (suntem 3 familii) si as dori sa stiu exact ce acte ale terenului sa imi arate si sa le aiba ... (vezi toată discuția)