L nr 7/1996 republicata Art. 1
(1) Cadastrul si cartea functiara formeaza un sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica, de importanta nationala, a tuturor imobilelor de pe intregul teritoriu al tarii.
5) Prin imobile, in sensul prezentei legi, se intelege terenul, cu sau fara constructii, de pe teritoriul unei unitati administrativ-teritoriale, apartinand unuia sau mai multor proprietari, care se identifica printr-un numar cadastral unic.
(6) Imobilul definit la alin. (5) se inscrie intr-o carte funciara.
(7) Entitatile de baza ale acestui sistem sunt imobilul si proprietarul.
Sunt 2 aspecte distincte ordinul prefectului si intabularea dreptului de proprietate asupra terenului
Pentru tranzactionare teren sunt necesare urmatoarele documente
1. Actul de proprietate in original (contract de vanzare cumparare autentificat la notariat sau titlu de proprietate)
2. Incheiere de carte funciara de la judecatoria de sector sau judecatoria responsabila locatiei
3. Certificat fiscal de la Directia Taxe si Impozite Locale sau Primaria localitatii unde se afla terenul pentru judete, in certificatul fiscal trebuie precizat obligatoriu suprafata de teren, categoria de folosinta (extravilan, intravilan arabil sau intravilan construibil), numarul postal (daca exista). Certificatul trebuie sa fie eliberat in luna in care se incheie contractul de vanzare cumparare in forma autentica.
4.
Extras de carte funciara de la judecatoria de sector sau Judecatoria responsabila locatiei In extras trebuie precizate suprafata terenului, numarul postal (daca exista). Extrasul de carte funciara este valabil 24 de ore - in ziua in care s-a eliberat si a doua zi - (cu precizarea drumului de servitute si in favoarea caror loturi - daca este cazul).
5. Certificatul de atribuire numar postal emis de autoritatea locala Directia Patrimoniu Evidenta proprietati, Cadastru, Serviciul Nomenclatura Urbana.
6. In cazul in care terenului i-a fost schimbata categoria de folosinta (a fost trecut din extravilan in intravilan, sau intravilan arabil in intravilan construibil) este necesara adresa: "Aprobarea privind scoaterea definitiva a terenurilor din productia agricola", eliberata de Ministerul Administratiei Publice, Oficiul National de Cadastru Geodezie si Cartografie al Municipiului Bucuresti si vizata de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei D.G.A.I. A.
7. In cazul in care terenul a fost dezmembrat si s-a constituit servitute de trecere, este necesar actul autentic de dezmembrare si de constituire a unui drept de servitute. Pentru servitutea de trecere trebuie numar cadastral separat si intabulat la cartea funciara.
8.
Dosar cadastral in copie .
9. In cazul terenurilor intravilane construibile, se solicita certificat de urbanism de la Primaria responsabila locatiei cu mentiunea "necesar la instrainare".
10. Certificate de casatorie vanzatori si cumparatori (daca este cazul), sau sentinta de divort cu mentiunea "definitiva si irevocabila".