avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare

Daca o persoana a fost condamnata la 1 an si 6 luni inchisoare, din 1 februarie se reabiliteaza de drept daca nu a mai savarsit nicio infractiune timp de 3 ani? Sau legea penala mai favorabila se aplica numai infractiunilor, nu si altor dispozitii din noul cod penal, si trebuie ceruta reabilitarea judecatoreasca?
Cel mai recent răspuns: utilizator_86 , utilizator 17:08, 30 Ianuarie 2014
Legea penală mai favorabilă se aplică acolo unde va fi cazul, dacă există modificări ale limitelor de pedeapsă, iar pedeapsa aplicată este mai mare decât limita superioară a pedepsei prevăzute de noul Cod.
Ce fel de condamnare este, cu executare sau cu suspendare? Reabilitarea de drept nu există în cazul pedepselor cu executare.
A fost executată în întregime pedeapsa sau este în curs de executare?
Nu vad in actualul cod unde scrie ca reabilitarea de drept nu se poate face daca pedeapsa este sub 1 an, dar cu executare...
A fost 1 an si 6 luni cu executare. A fost executata. Dupa noul cod, pedeapsa de pana la 2 ani (chiar cu executare, zic eu, pt ca nu precizeaza de niciun fel) se reabiliteaza de drept.
Intrebarea e...se aplica de pe 1 acest lucru si omul e reabilitat? De drept...?
Noul Cod penal:

ART. 165

Reabilitarea de drept

Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

ART. 167

Calculul termenului de reabilitare

(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

Intr-adevar noul cod va permite reabilitarea de drept si in cazul pedepselor cu executare.
Nu va ramane decat sa calculati cei 3 ani de la data cand pedeapsa a fost executata. A nu se confunda cu data liberarii din penitenciar!

Mersi pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare cu executare- reabilitare /calcul termen androneoana androneoana pentru o persoana condamnata la 2 ani cu executare ( a executat in perioada 13.05.2012 - 30.07.2013) , conform cpp se reabiliteaza de drept in data de ... (vezi toată discuția)
Condamnat la o pedeapsa cu executare- cand ma pot reabilita? adriano_gl adriano_gl Am fost eliberat conditionat anul trecut pe 19 august; am executat 1an 2 luni si 28 de zile din condamnarea de 1 an si 10 luni pentru conducere fara permis... ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea unei pedepse de 1 an si 4 luni cu executare sacre_blue28 sacre_blue28 Buna ziua. As dori sa stiu cand se poate cere reabilitarea judecatoreasca in cazul unei pedepse cu executare de 1 an si 4 luni? Mentionez faptul ca persoana a ... (vezi toată discuția)