avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala dupa un accident rutier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala dupa un accident rutier

Buna, am avut un accident rutier in 26.11.2008 in Cluj-Napoca, cu urmare m-am ales cu traumatism cranio-cerebral , fiind in coma 3 zile, 90 zile concediu medical. Persoana care a condus masina este fiica cumnatului meu. La iesirea din spital au venit de la politie si am dat o declaratie, dar atunci eu inca nu eram constienta de tot ce s-a intamplat. Si nu am acuzat-o, si nici nu am cerut despagubiri, stiind ca au sa plateasca toate costurile. Dar m-am inselat, nu au platit nimic, si tratamentul meu continua inca, si probleme de sanatate sunt multe. Oare se mai poate face ceva, se poate schimba declaratia de la politie?.
As vrea sa-mi plateasca tot ce inseamna costuri pentru tratamentele care le-am facut si care mai departe trebuie sa le fac, mai ales operatia de la urechea stanga cu care nu aud deloc.
Va multumesc daca ma-ti putea ajuta cu un sfat.
Nu stim cite zile aveti in certificatul medico legal. Sa nu confundam zilele de spitalizare cu cele medico legale.In functie de concluziile din certificatul medico legal se face incadrarea juridica a faptei. In situatia prezentata,doar in ce priveste aliniatul.
In ce priveste daunele morale si lateriale,va puteti adresa cu o plingere separat instantei.
Ar fi existat un numar de ingrijiri medicale de peste 60 de zile , iar actiunea penala era pusa in miscare din oficiu .
Insa acest nr . de ingrijiri medicale trebuia atestat de certificatul medico legal
In acest caz nu mai era necesara acea plangere penala prealabila pentru a se pune in miscare actiunea penala.



Cu privire la latura civila a cauzei , va puteti , inca , adresa instantei de judecata , in vederea repararii prejudiciului cauzat (prejudiciul efectiv cauzat si beneficiul nerealizat ) , intrucat termenul de prescriptie , cel de 3 ani , operant in speta , nu s-a scurs.


Deci va puteti recupera inca daunele materiale si morale


Succes
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Incadrarea juridica a faptei este functie de cate zile au fost necesare ingrijirii medicale,nu se limiteaza doar la spitalizare.Poate eu ma insel.
Problema este ca doamna a declarat ca nu are nicio pretentie.In situatia respectiva,despagubirile se puteau obtine si in baza politei de asigurare,chiar daca doamna se gasea in masina celei vinovate de producerea accidentului.
Declaratia fiind data la iesirea din spital,este greu de dovedit ca a fost viciat consimtamantul..a vrut sa faca bine,avand incredere...
Dacă vătămarea corporală din culpă prin accident de circulaţie a necesitat peste 60 de zile de îngrijiri medicale ori a produs o altă consecinţă gravă (pierderea unui simţ sau organ, o infirmitate permanentă, sluţirea, avortul sau punerea în primejdie a vieţii persoanei), acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, iar autorul accidentului va fi pedepsit chiar dacă victima nu ar depune plângere. Interesati-va de dosar si constituiti-va parte civila in actiunea penala.Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare. Calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceeasi cauza.Actiunea civila poate fi alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal, prin constituirea persoanei vatamate ca parte civila.

Repararea pagubei se face potrivit dispozitiilor legii civile:

a) in natura, prin restituirea lucrului, prin restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii, prin desfiintarea totala ori partiala a unui inscris si prin orice alt mijloc de reparare;
b) prin plata unei desp agubiri banesti, in masura in care repararea in natura nu este cu putinta.

De asemenea, se acorda despagubiri banesti pentru folosul de care a fost lipsita partea civila.
Actiunea civila poate avea ca obiect si tragerea la raspundere civila pentru repararea daunelor morale, potrivit legii civile.

Parerea mea - declaratia luata la iesirea din spital trebuie sa fie interpretata sub imperiul traumei puternice suferite recent.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Buna si multumesc de sfaturi. Si imi cer scuze ca nu am dat mai multe detalii, am suferit un traumatism cranio-cerebral ca urmare am avut hemoragie pe nas si urechi, cu fractura de craniu, cu urechea stanga nu mai aud, iar vederea a suferit schimbari, eu purtam ochelari si inainte dar au crescut dioptriile, am avut partea stanga a corpului, destul de tare lovit, coasta rupta, umar lovit rau, dar cel mai rau a fost capul, ca urmare fac tratament din 26.11.2008 .Am stat in spital la neurochirurgie 7 zile, si impreuna cu aceste 7 zile am 90zile concediu, si ar fii trebuit sa ma duc mai departe in comisie pentru pensie de boala, dar aveam sanse sa-mi pierd serviciul, asa ca am ales sa ma intorc la munca, cu toate ca am munca de birou(contabilitate), lucrez incet, inca memoria, gandirea, echilibrul, imi mai dau batai de cap. Dar ma descurc ca nu fortez, si tratamentul de la neuro, orl , ofta, trebuie sa continui inca 3 luni dupa care iarasi alte controale. tratamentele sunt foarte scumpe, si am sperat sa-mi trmita domnisoara sau parintii ei bani, ea lucreaza in Italia, si parintii ei in Spania. Nu vreau ce nu mii se cuvine, asa cum eu am fost corecta si nu am facut rau, si ei la randul lor sa-si faca datoria. Nu eu am condus cu viteza, fumand, si mai si bea cate o gura de cafea, iar la curba aceea urata nu a incetinit si a facut masina titirez. Politistul a zis ca am avut noroc ca ne-am izbit de pom altfel ne dadeam peste cap in panta acea de pe marginea drumului. Eu nu stiam ce sa mai fac, ce ar puta sa o oblige sa-mi plateasca tot ce am cheltuit, si mai am de cheluit, de la orl mii sa spus ca va trebuii implantat un aparat auditiv in ureche care cost 5000 euro, eu nu aud deloc si din cauza asta trebuie acest implant, in exterior nu poate sa ma ajute nici un aparat. Nu am fost nici la medicul legist va zic pana acum cateva saptamani 2-3, nu am gandit prea bine ce am de facut. Am un baietel de 1an si sunt doar eu cu sotul meu, singurul ajutor pe care il am e sora mea, parintii sunt decedati, asa ca pana acum ne-am bizuit doar pe puterile noastre. Trebuie sa ma duc si la medicina legala, si doar proces civil?, sau mai pot sa ma duc inapoi la politie si se poate sa schimb declaratia?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Accident rutier din culpa Andrei86X Andrei86X Buna seara. As dori sa ma ajutati cu un sfat la cele de mai jos. In data de 15/05 la orele 17.00 am produs un accident din culpa (nu am pastrat distanta ... (vezi toată discuția)
Vatamari corporale in urma accidentelor rutiere ionita ionel adelian ionita ionel adelian Cum se pot obtine despagubiri in urma unui accident de circulatie in care o persoana a suferit vatamari corporale? Mentionez ca persoana vatamata se afla in ... (vezi toată discuția)
Ajutor!! accident rutier cu vatamare corporala grava . andreyuz26 andreyuz26 Da ca sa incep cu inceputul . Pe data de 27.05.2008 m am deplasat cu autovehiculul personal impreuna cu inca 3 elevi(prieteni) de la mine din clasa (eu fiind ... (vezi toată discuția)