avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj: cuantum si perioada (ce este stagiul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj: cuantum si perioada (ce este stagiul de cotizare?)

Buna ziua, O sa va prezint situatia mea, exact cu date si detalii din cartea de munca, poate ma puteti lamuri si pe mine, in legatura cu somajul acesta.

Am terminat facultatea in 2003, si apoi am lucrat asa:
- profesor suplinitor pe perioada determinata(1 an) in perioada 01.09.2003 - 31.08.2004, la un liceu X
- profesor suplinitor in perioada 01.09.2004 - 31.08.2005, la un liceu Y
- profesor suplinitor in perioada 01.10.2005 - 01.11.2005, la acelasi liceu Y (intrase cineva in concediu medical, era insarcinata, a pierdut copilul, a trebuit sa se intoarca la catedra, si prin urmare eu sa plec; a fost o situatie neprevazuta si nefericita)
- angajata pe durata nedeterminata la firma Z, incepand cu data de 10.02.2006 pana la 19.02.2009 (reducerea activitatii departamentului unde activam, ceva in genul acesta scria pe preaviz)

Acum, intrebarile mele:
-ce inseamna stagiul acesta de cotizare? este echivalent cu vechimea? cum mi se calculeaza perioada in care voi primi somaj? in functie de vechimea totala? sau vechimea la ultimul loc de munca?
Pun aceste intrebari deoarece am depus dosarul si pe dispozitia de la somaj scrie ca voi primi 450 lei (fara niciun adaos pe langa ei) timp de 6 luni, in perioada 19.03.2009-...... (scrie asa mic a doua data, incat nu-mi dau seama nici daca este cat ar trebui, adica 19.09.2009). Eu credeam ca voi mai primi si ceva pe langa, oricum aveam si eu ceva vechime fata de altii care n-au muncit deloc poate si iau aceeasi suma.
Puteti va rog sa ma ajutati cu o parere mai avizata. Eu, oricat as citi pe net despre aceasta problema nu reusesc sa ma lamuresc!
Astept parerile dumneavoastra si va multumesc anticipat!
Pentru a beneficia de indemizatie de somaj, ar trebui sa indepliniti, in primul rand conditiile de acordare.
Cf legii 76/2002 (Legea somajului)

"Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate."

Stagiul de cotizare se refera la perioada in care s-au platit contributiile la Somaj. Cele 12 luni din ultimele 24 nu este obligatoriu sa fie 12 luni consecutive, sau ultimele, se pot si cumula la mai multi angajatori cu pauza intre, insa sa aveti minim 12 luni cotizate in ultimele 24.

Legat de cuantumul indemizatiei de somaj:

Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.*

Salariul minim brut incepand cu 01.01.2009 este 600 lei, rezulta ca 75% din aceasta suma ar fi 450 lei.
In functie de vechime (faceti calculul), se mai poate aduna la cei 450 lei o suma rezultata din procentajele de mai sus, calculate la media veniturilor pe ultimele 12 luni, anterior cererii de somaj.
1. Perioada de cotizare este (de regula) egala cu vechimea in munca.

2. Perioada de cotizare este perioada in care un salariat a cotizat la fondurile speciale (pensii, somaj, sanatate) prin retinerile care i s-au facut e statul de plata si contributiile datorate de angajator.

3. Pentru a primi indemnizatie de somaj la un moment dat trebuie sa aveti 12 luni lucrate (cu CIM) in ultimele 24 de luni. Cele 12 luni nu este neaparat sa fie la acelasi angajator, ci cumulate.

4. Indemnizatia de somaj este formata dintr-o parte fixa 75% din salariul minim (600 x 75% = 450 lei) si o parte variabila:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Daca nu aveti cel utin 3 ani de vechime (cotizare) nu beneficiati de acest supliment.
In cazul dvs. perioada de cotizare este egala cu vechime in munca.
Perioada de cotizare oate fi mai mare decat vechimea in munca in cazul in care o persoana care nu are serviciu cotizeaza la pensii, sanatate, somaj, in baza unui contract de asigurare.

5. Vedeti ca perioada de primire a indemnizatiei de somaj s-a marit cu 3 luni, conform OUG 28/2009:
Art. 1. -
(1) Prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.
(2) Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

Sper ca v-am lamurit un pic!
Asa este, mi-a scapat total din vedere OUG 28/2009 publicata in MO in 25.03.2009. :)
Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj va fi 19.03-19.12.2009.
Da, legislatia aceasta o citisem si eu, dar tot nelamurita sunt.
Din moment ce am fost angajata, cu carte de munca in regula, nu s-au platit aceste contributii la somaj, pe toata perioada contractului de munca??! Stagiul de cotizare nu este pe toata aceasta perioada? Adica 3 ani, daca este sa se ia in considerare doar ultimul loc de munca? Sau 5 ani daca este sa facem total la vechimea in munca?
tudorvaleriu a scris:

1. Perioada de cotizare este (de regula) egala cu vechimea in munca.
.............................
4. Indemnizatia de somaj este formata dintr-o parte fixa 75% din salariul minim (600 x 75% = 450 lei) si o parte variabila:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;

Daca nu aveti cel utin 3 ani de vechime (cotizare) nu beneficiati de acest supliment.
In cazul dvs. perioada de cotizare este egala cu vechime in munca.

Deci perioada mea de cotizare este de 5 ani si un pic? (daca e sa adunam si sa facem total la vechimea in munca)

Perioada de cotizare oate fi mai mare decat vechimea in munca in cazul in care o persoana care nu are serviciu cotizeaza la pensii, sanatate, somaj, in baza unui contract de asigurare.

Nu, in cele cateva luni in care nu am avut serviciu, nu am platit cotizatiile respective... stiu ca unele persoane procedeaza asa, mai ales daca sunt foarte aproape de varsta pensionarii..

5. Vedeti ca perioada de primire a indemnizatiei de somaj s-a marit cu 3 luni, conform OUG 28/2009

Stiam despre aceasta marire a perioadei de acordare a somajului, dar nu stiu cum pot beneficia de ea.. Nu ar trebui ca cei de la somaj sa imi dea o alta dispozitie cu perioada modicicata? sau ceva ca un act aditional in care sa se mentioneze ca s-a marit perioada aceasta?

Si inca ceva, cand am semnat dispozitia, mi s-a spus sa merg din nou la ei, pe 13.04.2009, adica ieri. Am mers, un domn de acolo mi-a semnat si stampilat in prima rubrica din tabel (pe oaia aceea, sau carnet cum ii zice, pe care l-am primit cand am luat si dispozitia), si mi-a oprit aceasta foaie. Trebuie sa ma duc la un targ de joburi pe 24 si daca nu imi gasesc acolo de lucru, imi vor da hartia. Asta mi-au spus...dar de bani nimic...si eu sunt fara serviciu din 19.02.2009. Cand voi incepe oare sa primesc acest somaj?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de somaj.cum se calculeaza? avy33 avy33 Buna ziua. As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de somaj avind urmatoarele date: vechime in munca 12 ani, media salariului pe ultimele 12 luni este ... (vezi toată discuția)
Ln vederea obtinerii indemnizatiei de somaj, vechimea in munca, conditionata de declaratie - (anexa 14) paula2012 paula2012 Buna ziua, in urma incetarii contractului de munca, mi s-au eliberat documentele necesare, de catre angajator, in vederea intrarii in somaj. Fac mentiunea ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca pentru somaj armina_radu armina_radu buna ziua, am inteles ca pentru o vechime in munca mai mare de 5 ani se mai acorda un 5% in plus la somaj. Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza, cer unde am ... (vezi toată discuția)