Buna ziua
Lucrez la un magazin sunt angajat ca vanzator iar patronul de o luna nu nea dat salriul ideea e ca pana acum cand luam salariu completam o chitanta noi cu suma de salariu si atat nu semnam state de plata a salariului sau alte acte. Mentionez salariu era avans si lichidare iar el a patron fiind mai nesimtit de fel niciodata nu a dat salariul la timp. Intrebarea este Daca fac vanzare si ajung la suma care imi datoreaza pot sa imi fac chitanta cum faceam pana acum poate sa imi faca plangere pe baza a mi-am luat dreptul meu. Mentionez nu sunt angajat ca gestionar sunt angajat ca vanzator si daca plec fara sa iau salariu de la el nu ii mai vad ca asa a facut la toti fostii angajati care au plecat.
Multumesc anticicpat.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Chitanta de care vorbiti banuiesc ca este dispozitie de plata catre casierie. Dar, atentie, aceasta nu este valabila fara semnatura directorului(sau echivalentul functiei) si a compartimentului financiar.Daca refuza sa vi le semneze si nu ati semnat un stat de salarii nu va putea dovedi ca v-a platit salariul.
Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
Neplata salariului
ion7asi
buna ziua.lucrez ca ospatar la o societate 14 ore pe zi 15 zil pe luna cu salariu 1000 ron,dar cu contract pe 80 ore pe luna si figurand cu venit de 400 ron ... (vezi toată discuția)