avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare

Suntem doi frati, parintii mei vor sa ne lase la amandoi apartamentul. Fratele meu si-a cumparat deja casa, vrea doar partea lui. Apartamentul este inca pe numele alor mei. Ce este cel mai bine de facut, ca ulterior fratele meu sa nu mai poata avea pretentii asupra apartamentului.Vreau sa fac credit ipotecar pentru a-i putea da banii, dar trebuie sa imi trec apartamentul pe numele meu.

.
Vanzare -cumparare? Donatie? Cred ca trebuie si un act notarial prin care el va semna ca eu i-am dat partea lui.
Va rog mult sa ma sfatuiti.

Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 16:35, 14 Aprilie 2009
incheiati un act de vanzare-cumparare intre dvs . si parinti. odata devenita proprietara apatamentului, veti putea contracta creditul respectiv, avand si cu ce garanta. iar din banii obtinuti in urma creditului ii platiti fratelui partea care i-ar reveni. puteti apela la serviciile unui expert pentru evaluarea apartamentului. Cu fratele puteti incheia un act , chiar si sub semnatura privata , pentru a a avea certitudinea faptului ca el nu va mai emite pretentii in viitor.
Sub semnatura privata, asta inseamna ca nu trebuie sa fie de fata nici o autoritate? Este un document prin care partile convin asupra unei situatii de ordin material, din cate stiu eu, este corect?

Multumesc mult de raspuns.

da, cu indepliirea unor cerinte: semnatura partilor , data certa si dublul exemplar.
studentica a scris:
Cu fratele puteti incheia un act , chiar si sub semnatura privata , pentru a a avea certitudinea faptului ca el nu va mai emite pretentii in viitor.

Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti, nu ar fi un pact asupra unei succesiuni viitoare, care stim ca este nul absolut?
Sunt de acord cu dumneavoastra ca ceea ce sugereaza colega Studentica prin incheierea acelui act intre frati este un pact nul. In plus nu inteleg cum sa capete data certa un act sub semnatura privata, oricum nul. Poate doar daca ii da data certa un avocat. Cu sau fara data certa este un act nul.
Solutia este foarte simpla. Parintii vand apartamentul catre fiica. Pretul se plateste astfel : jumatate din pret reprezinta donatie catre fiica, deci nu se plateste efectiv, iar pentru cealalta jumatate din pret parintii fac un act de donatie catre fiu.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters42249, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare sau donatie? Ruxa Ruxa Buna ziua, Parintii sotului meu, vor sa treaca o garsoniera din proprietatea tatalui (e o mostenire) in proprietatea sotului meu. Ce e mai recomandat? ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate prin vanzare sau donatie MariusN1 MariusN1 Buna ziua. Impreuna cu viitoarea sotie, stam intr-un apartament cumparat de catre parintii ei. Dupa casatorie am dori sa devenim noi posesorii ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament prin prima casa de la parinti Sleipnir23 Sleipnir23 Buna seara, In primul rand vreau sa mentionez ca mai am un frate. In momentul de fata locuiesc cu parintii intr-un apartament de 3 camere. Apartamentul este ... (vezi toată discuția)