avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor speta succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor speta succesiune

buna seara . as dori daca se poate o indrumare .
in urma cu 10 ani mama a avut un proces la care priun sentinta era obligata la plata unei datorii destul de mari.imediat dupa aceea mama a murit iar mostenitorii nu au facut succesiunea(tata fratele si cu mine).in aceea perioada atat fratele meu cat si tata nu aveau posibilitatea sa plateasca iar eu am fost executat silit prin scoaterea la vanzare a unui imobil.periada fiind scurta fratele meu mi-a propus sa imi cumpere el imobilul respectiv si din acei bani sa platesc eu datoria,el newfiind de acord .am acceptat in cele din urma .(doar pt ca tata si fratele locuiau in acel imobil si eu nu il foloseam).la momentul contractului de vanzare banii nu erau suficienti pt plata datoriiei asa ca am suplimentat eu acea suma iar executorul a primit toti banii.cum era de asteptat imediat dupa tranzactie fratele mi-a intors spatele (a cumparat casa si a scapat si de executare deoarece era achitata de mine din valoarea casei).el imediat dupa moartea mamaei a dat o declaratie la notar ca renunta la succesiune stiind ce urmeaza si ca nu era nimic de dezbatut.
anii au trecut ,am incercat sa uit de acele conflicte insa anul trecut am mostenit dupa iun frate al mamei o mica avere care am imparti-o deasemenea frateste cu fratele meu.nu am avut niciodata pretenti la nimic de la el,insa anul acesta am mostenit din nou o datorie .este vorba de un pfa care a fost al parintilor,pe urma al fratelui iar apoi al meu(eu din momentul care am preluat pfa nu aveam deloc activitate pe el)datoria respectiva este cas pe 10 ani.decizia a venit pe numele fratelui dar el cum a iesit din pfa in periada aceea toata datoria s-a transferat pe numele meu.mentionez ca el a stiut ce face si mi-a ascuns lucrul acesta un an de zile pana cand eu am aflat de la finante.
problema mea nu mai este datoria ,deoarece am facut contestatii suficiente si nu am incotro decat sa o platesc si ulterior sa ma adresez instanteipentru eventuale recuperari.
intrebarea mea este cum pot eu dupa 10 ani sa solicit in instanta fratelui meu sa plateasca cota lui parte dupa datoria mamei,sa demonstrez un santaj emotional la cumpararea imobiluilui precum si sa ii anulez mostenirea dupa fratele mamei.
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Avalon9 , utilizator 20:03, 31 Ianuarie 2014
Buna ziua,
Orice datorie se prescrie prin 3 ani, mai putin cele catre fisc care se prescriu prin 5 ani.
Referitor la acea datorie a PFA va sfatuiesc sa nu achitati decat pentru ultimii 5 ani.
Cred ca v-am respuns chiar daca acesta nu va ajuta prea mult.
va multumesc din suflet pt raspuns dar am nevoie de certificat fiscal si singura modalitate momentan este sa o achit .la celelate intrebari as dorii un raspuns sau o indrumare daca se poate.multumesc inca o data

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partea mea la mostenire lupcris lupcris Buna seara, Va rog sa ma lamuriti in uramtorea problema.Mama mea a decedat in 2003 iar pe urma ei a ramas un apartament,suntem 2 frati din care fratele meu a ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala zuzatudorica zuzatudorica Buna ziua. Mama are o garsoniera in proprietate si doi copii, eu și fratele meu care este plecat din tara de 15 ani. La decesul mamaei stiu ca urmeaza sa ... (vezi toată discuția)