avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Clarificari si interpretari ale NCP si NCPP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Clarificari si interpretari ale NCP si NCPP

Va propun o dezbatere pentru clarificari si interpretari ale NCP si NCPP.

Privitor la sesizarea organului judiciar apar modificări la plângerea prealabilă: de la termenul de 2 luni de la data cunoaşterii făptuitorului se trece la termenul de 3 luni de la data cunoaşterii comiterii faptei.
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
Roland Mindrila, Avocat
Cel mai recent răspuns: ContSters159316 , utilizator 09:53, 3 Februarie 2014
eu interpretez ca trebuie sa depuna plangerea in termenul de 3 luni de la data la care s-a savarsit fapta situatie in care daca nu se cunoaste identitatea faptuitorului dosarul va fi cu autor necunoscut urmand ca politia sa faca cercetari pentru descoperirea faptuitorului.
Iar dacă există suficiente probe poate fi începută urmărirea penală in rem, cu privire la faptă, pânâ la identificarea făptuitorului când urmărirea penală va fi cu privire la persoană ( in personam) . Doar că este necesar ca, pentru începerea urmăririi penale să existe probe certe că o persoană a comis infracțiunea .
Consider că este mai corect ca persoana vătămată să poată sesiza organele de cercetare penală îndată ce a cunoscut faptul că a fost comisă o faptă împotriva drepturilor sau intereselor sale, și din punctul de vedere al conservării probelor care, cu trecerea timpului,, pot să dispară sau să se degradeze,
de asemenea consider ca termenul ar trebui calculat de la data cand persoana vatamata a cunoscut fapta nu de la data savarsirii , am un caz concret de fals in acte si inselaciune de care nu as fi stiut daca anumite autoritati ale statului nu ar fi demarat o ancheta , desi sunt direct prejudiciata , prejudiciu suferit in urma anchetei, la momentul comiterii faptei nu aveam de unde sa cunosc imprejurarile faptei intrucat nu eram in masura sa verific anumite documente sa stabilesc ca sunt falsuri , totusi au trecut 5 ani pana cand am aflat , tot 5 ani au trecut si pana s-a sesizat organul competent sa verifice astfel de acte ......
prejudiciul este foarte mare atata pentru noi cat si pentru stat - fiind generat de fals in inscrisuri - corect ar fi sa ramana de la data cunoasterii faptei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala impotriva expertilor epi DUNIC DUNIC Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: care este termenul in care pot depune plangere penala impotriva expertilor EPI -In ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru inceperea urmaririi penale in rem gaby83 gaby83 Cine emite ordonanta de urmarire penala in rem si care sint conditiile? Trebuie comunicata si invinuitului? (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala - plangere penala lara12 lara12 am înțeles că pot depune plângerea penală la procuratura, poliția din zona unde am domiciliul, chiar dacă cel pe care îl reclam și faptele ... (vezi toată discuția)