avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren cumparat cu chitanta de mana, fara succesiune, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren cumparat cu chitanta de mana, fara succesiune, vanzatorul refuza autentificarea actului

Buna seara,
in anul 2003 am cumparat de la o familie un hectar de teren arabil in aceeasi zi cu decesul proprietarului de drept.tranzactia a fost incheiata cu mostenitorii (trei la numar) care au semnat, dar din pacate in chitanta apare prenumele gresit a unuia dintre ei.domiciliul lor e gresit si el cu o cifra la nr, abia anul asta s-a facut succesiunea tocmai pe numele mostenitorului caruia ii apare gresit numele in chitanta. Acuma mostenitorul refuza autentificarea chitantei pe baza greselilor si a unui articol din codul civil care zice ca "e lovit de nulitate absoluta actul prin care se promite instrainarea unor bunuri in baza unei viitoare succesiuni". va rog sa ma scuzati,nu cunosc textul integral al articolului respectiv.
mai mentionez ca la semnarea chitantei, doar un succesor a luat intreaga suma, nu si cel care e acum mostenitor.
daca merg in instanta, am sanse sa primesc o hotarare judecatoreasca sa tina loc de contract v-c?
ce sanse are mostenitorul sa castige in baza greselilor si articolului respectiv?
va multumesc tuturor.
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
riversidem, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andreea Simon , Avocat 12:18, 24 Februarie 2016
Succesiunea se deschide prin moarte. Chiar daca sunt greseli materiale, consider ca actul e valabil, deoarece exista semnatura si probabil si niste martori.
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
Adrian ALBU, Avocat
puteti introduce o actiune pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de act autentic. Probabil se va invoca prescriptia de catre vanzatori. erorile materiale nu poate duce la nevalabilitatea unui act, aceste erori pot fi completate cu alte mijloace de proba.
semnatura olografa de pe chitanta e foarte diferita de semnatura lui actuala. a facut referire si la asta cum ca n-ar fi semnatura lui, si mi-a aratat un specimen de semnatura a lui din prezent. martor mai este unul in viata.
multumesc pentru raspuns.
Daca cumparatorul a intrat in posesia terenului din momentul in care s-a facut vanzarea, nu poate interveni prescriptia ,asa ca solicitati instantei o hatarare care sa tina loc de act autentic, asa cum ati fost sfatuit ,cat despre semnatura , daca vanzatorul nu vrea sa o recunoasca, puteti cere o expertiza grafologica .La cheltuielile de judecata cereti banii pe expertiza de la cel care nu recunoaste.Oricum ar fi bine sa mergeti cu actele la un avocat, ca acest tip de proces poate fi cu "cantec" mai bine nu riscati sa-l pierdeti.
il cemati in judecata

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act alina19822013 alina19822013 Buna ziua. Parintii mei au achizitionat cu chitanta de mana (din pacate, nedatata) acum mai bine de 20 ani un teren. Tatal meu, cumparatorul nu a semnat ... (vezi toată discuția)
Hotãrâre care sã tinã loc de act autentic sca baloisibaloi sca baloisibaloi Chitanţă sub semnătură privată îtocmită în 1996 pentru cumpărarea unui teren, cu semnărturi ale celor două părţi, cu presupuşi martori. Se ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters116611 ContSters116611 Bună ziua, Tatăl meu a cumpărat în 1978 un teren, cu un act de vînzare-cumpărare de mînă, cu martori. Terenul nu are ieşire la drum, iar pentru acest ... (vezi toată discuția)