avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare care sa tina loc de act
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare care sa tina loc de act

Buna ziua. Parintii mei au achizitionat cu chitanta de mana (din pacate, nedatata) acum mai bine de 20 ani un teren. Tatal meu, cumparatorul nu a semnat aceasta chitanta, ci doar vanzatorul si doi martori.
Intre timp, vanzatorul a decedat. Acum mostenitorul acestuia a pretins o noua suma de bani, in caz contrar amenintand cu plangere la politie si evacuarea terenului. Parintii mei s-au hotarat sa depuna o actiune in instanta. In intampinarea depusa de parat, acesta invoca prescriptia dreptului material la actiune si nulitatea chitantei (act sub semnatura privata nedatat si nesemnat de promitentul cumparator). Este posibila o astfel de cale, avand in vedere ca exista martori la posesia neintrerupta de catre parintii mei, precum si faptul ca sunt singuri care s-au ocupat de ingrijirea acestuia, fara ca vreodata paratul sa fi manifestat vreo intentie de a reintra in posesia terenului? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alina19822013 , utilizator 16:55, 2 Septembrie 2019
Aveti avocat ? ce actiune au depus mai exact ?
Da, avem un avocat care sa ne reprezinte.
Actiunea depusa de catre parat este intampinare cu reconvetionala si cere:

1. Respingerea actiunii ca neintemeiata (actul sub semnatura privata fiind lovit de nulitate- lipsa data, lipsa semnatura promitent cump si desfiintarea acestuia);

2. Prescriptia dreptului material la actiune, dupa scurgerea termenului de 3 ani.


In ceea ce priveste pct. 1, chitanta emana de la vanzator astfel ca este suficient sa fie semnata numai de vanzator pentru a constitui o promisiune unilaterala de vanzare a terenului incheiata in mod valabil, nu? Chitanta este nedatata, insa exista martori care pot identifica, ca parintii mei au intrat in posesia acesteia acum mai bine de 20 ani.

Iar legat de prescriptie, inteleg ca exista o hotarare a ICCJ, conform careia in astfel de cazuri, in care exista posesia, nu este prescrisa actiunea ori dreptul de creanta.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc.

gi-jane2 a scris:

Aveti avocat ? ce actiune au depus mai exact ?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati avut posesia prescripția nu intervine ,restul problemelor sunt discutabile.
va intrebasem se actiune au depus parintii dvs, ce au cerut exact?
Oricum, cu avocatul dvs trebuie sa discutati, el e mai in masura sa va lamureasca, avand toate actele in fata.
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
Actiunea depusa are ca obiect validarea actului chitanta de vanzare; hotarare care sa tina loc de act.

Evident ca am discutat cu avocatul nostru, ideea era, ca prin postarea aceasta, sa vedem cum altfel am mai putea aborda aceasta situatie.
Multumesc.

gi-jane2 a scris:

va intrebasem se actiune au depus parintii dvs, ce au cerut exact?
Oricum, cu avocatul dvs trebuie sa discutati, el e mai in masura sa va lamureasca, avand toate actele in fata.

Alte discuții în legătură

Prescriptie drept actiune la hotarare care sa tina loc de vanzare-cumparare??? nflori83 nflori83 x cumpara in 1981 prin chitanta de mana, achitandu-se pretul integral, un teren asupra caruia are posesia netulburata pana in 1991 si incepand din 1991 pana in ... (vezi toată discuția)
Teren cumparat cu chitanta de mana, fara succesiune, vanzatorul refuza autentificarea actului riversidem riversidem Buna seara, in anul 2003 am cumparat de la o familie un hectar de teren arabil in aceeasi zi cu decesul proprietarului de drept.tranzactia a fost incheiata cu ... (vezi toată discuția)
Exceptia dreptului la actiune - prescriptia extinctiva de 3 ani ! ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea intrebare: Pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune (prescriptia extinctiva de 3 ani), in cadrul unei actiuni ... (vezi toată discuția)