avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotãrâre care sã tinã loc de act autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotãrâre care sã tinã loc de act autentic

Chitanţă sub semnătură privată îtocmită în 1996 pentru cumpărarea unui teren, cu semnărturi ale celor două părţi, cu presupuşi martori.
Se menţionează preţul vânzării.
În 2006 acelaş vânzător, tot cu chitanţă sub semnătură privată vinde unuia dintre copii mai multe suprafeţe de teren printre care şi cea menţionată în chitanţa din 1996.
Vânzătorul obţine titlul de proprietate în baza căruia au fost întocmite cele două chitanţe( promisiuni de vânzare ) în anul 1995.
În 2007 vânzătorul decedează.
În cazul în care cei doi beneficiari ai chitanţelor sub semnătură privată vor formula acţiune pentru obţinerea unei hot.jud.care să ţină loc de act autentic, care credeţi că va avea câştig de cauză şi de ce ?
În răspuns v-aş ruga să aveţi în vedere şi legislaţia în vigoare la data întocmirii fiecăreia dintre chitanţe.
Cel mai recent răspuns: ContSters147203 , utilizator 18:14, 25 Mai 2010
Sanse extrem de mici, deoarece orice act asupra unui asupra unui imobil aflat in circuitul civil trebuie sa fie incheiat in forma autentica. Ori, in 1996. terenurile se aflau in circuitul civil( nu este in situatia dinainte de 1989).In baza principiului conversiunii actelor juridice, consacrat de art. 978 Cod civil, actele nule ca şi acte de vânzare-cumpãrare pot fi valorificate totuşi ca şi antecontracte de vânzare-cumpărare dar numai în condiţiile prevãzute de lege.
Chitanta poate valora cel mult ca un antecontract de vanzare cuparare( desi este foarte greu sa se mai accepte si aceata teza in instanta)

Cel putin , in Bucuresti , nu aveti nici o sansa decat pe uzucapiunea lunga , cea de 30 de ani, deoarece instantele aprecia ca s-a eludat cu rea-credinta legea si sustragerea de la plata taxelor , incheindu-se act sub semnatura privata , desi legea prevede sub sanctiunea nulitatii incheierea sub forma autentica.
Am sa evit putin raspunsul cu privire la cine va avea castig de cauza prin a va raspunde ca cel care va introduce primul actiunea.Merita incercat.La Suceava o asemenea actiune probata cum trebuie este admisa.
Este foarte adevarat ca exista diferente mari intre solutiile pronuntate de instanta cu privire la acesta problema.
Asa cum au aratat si cei care au scris inaintea mea, chitanta pe care o aveti nu poate reprezenta decat cel mult un antecontract de vanzare cumparare, o dubla promisiune de vanzare cumparare.
Consider ca se poate incepe o actiune prin care sa se solicite pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare numai ca:
- paratul sau paratii in acesta actiune, trebuie sa fie mostenitorii celui care a incheiat cu dvs aceea chitanta;
- taxa de timbru se stabileste la valoarea bunului ce face obiectul chitantei;
- trebuie aratat si dovedit ca paratul refuza sa incheie in forma autentica contractul de vanzare cumparare, ceea ce in opinia mea este ceva mai greu de dovedit.
Av. Mihai Vaduva
Cam asta ar fi ca sfaturi colegiale...cat despre temeiurile juridice sunt convinsa ca in calitate de avocat le cunoasteti:D
Este în regulă. Mulţumesc pentru opinie. Acelaşi lucru l-am gândit şi eu, mai ales în ce priveşte prima chitaţă, cea din 1996.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare teren - act sub semnatura privata gl77tom gl77tom am cumparat in 1999 si 2001 o suprafata de teren de la doua personae si am facut acte nu la notar ci un act de mana cu numele vanzatorilor si numele martorilor ... (vezi toată discuția)
Precontract versus contract sub semnatura privata nicolae242 nicolae242 buna ziua, ma numesc manea nicolae si as dori sa stiu contractul de vinzare cumparare sub semnatura privata este acelasi lucru cu precontractul de vinzare ... (vezi toată discuția)
Conversiunea actului juridic Dragut Dragut un act autentic nevalabil de instrainare a unui teren poate valora antecontract prin conversiune?si daca antecontractul de vanzare cumparare a unui teren se ... (vezi toată discuția)