avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil cu handicap

Buna seara!
Sunt in concediul de crestere a baietelului meu in varsta de 1 an si 8 luni (nascut in iunie 2012). Cand avea varsta de 1 an (iunie 2013), copilul meu a trecut printr-o operatie pe cord deschis. La varsta de 1 an si 4 luni (octombrie 2013), in urma unei evaluari facute de catre o comisie, copilul a fost incadrat la primul grad de handicap (grav) si a primit certificat in acest sens.
Initial am optat pentru varianta a 2-a de concediu de crestere a copilului, cea care imi dadea dreptul sa stau acasa 2 ani si care se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei. Din cauza problemei de sanatate a baietelului meu si pentru ca are certificat de handicap, am hotarat sa-mi prelungesc concediul de crestere a baiatului meu, pana cand va implini 3 ani.
Recitind legea acum cateva zile OUG 111/2010, am observat un alineat care mi-a pus reale semne de intrebare... indemnizatia mea ar trebui sa fie recalculata??? Conform articolului 2, al. 4 ... asa reiese: " Pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului se acordă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se acordă în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
Am sunat la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bucureşti de pe str. Ion Câmpineanu, institutia raspunzatoare de plata indemnizatiei pentru cresterea copilului din Jud. Ilfov si am intrebat ce demersuri trebuie sa fac pentru recalcularea indemnizatiei, relatand telefonic situatia mea. Mi s-a raspuns ca aceasta recalculare mi se va aplica doar dupa ce copilul meu implineste 2 ani, caci eu am optat la inceput pentru varianta - concediu de cretere copil 2 ani- si nu pot sa schimbe sistemul informatic pentru mine.
Din punctul meu de vedere, legea e ffff clara... pentru copilul cu handicap, indemnizatia mea trebuie sa fie recalculata, in conformitate cu art. 2, paragraful 4 din OUG 111/2010. Nu se specifica nicaieri ca nu se pot face schimbari, pentru ca ar fi imposibil sa stii dinainte de a naste, ce probleme de sanatate intervin in cresterea copilului!!!!!!!!!!!! In ce lume absurda poti sa ceri concediu de crestere a copilului pana la 3 ani, presupunand dinainte ca va avea un handicap??? Eu am aflat de problema de sanatate a copilului, cand acesta implinise 8 luni.
De la Agentia respectica, o functionara de la biroul juridic, mi-a spus sa fac o solicitare scrisa ca sa imi spuna de ce nu pot sa-mi recalculeze indemnizatia pana implineste copilul 2 ani. Eu nu vreau sa accept acest lucru, pentru ca legea e de partea mea!!!
Va rog sa imi spuneti daca am dreptate si sa ma sfatuiti... daca se poate... cui ar trebui sa ma adresez pentru a primi un raspuns afirmativ solicitarii mele de recalculare a indemizatiei? Mentionez ca stiu un caz identic cu al meu... este vorba de o mamica cu un baietel din Braila, al carei solicitari a fost solutionata afirmativ (cu modificarea implicita a sistemului informatic si recalcularea indemnizatiei) in vara lui 2013 (baietelul ei avea atunci 1 an si 4 luni, iar ea optase de la inceput pentru concediul de crestere de 2 ani). Am vorbit cu mamica la telefon si mi-a confirmat toata povestea. Se pare ca e singura pe tara care a reusit sa aduca legea de partea ei si a copilului care a trecut printr-o operatie atat de dificila!

Multumesc mult pentru timpul acordat!
Silvia
Cel mai recent răspuns: cretu01 , utilizator 22:57, 2 Februarie 2014
1. Mamica de la Braila, de care vorbiti dvs., nu este singura care a rezolvat legal problema.

2. - Art.2 (4) din OUG 111/2010 a fost abrogat de OUG 124/2011 dar exista reglementari legale in ajutorul dvs.

- OUG 111/2010 a fost modificata de:
* Legea nr.132/2011 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
* OUG nr.124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă sociala.
* Legea nr.166/2012 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă social.
* Legea nr.187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal .


3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.
...

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 (aprobate de HG 52/2011, modificata de HG 57/2012 si HG 1291/2012):

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

5. Asadar mergeti cu aceste prevederi legale la AJPIS Ilfov sa vedeti daca le cunosc.

6. - Daca sunteti iar refuzata faceti o sesizare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Apoi puteti actiona si AJPIS in judecata.

Va multumesc mult pentru raspuns! De maine incep lupta...
Sa aveti zile frumoase si linistite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 3 ani allinaa allinaa Bună seara! În cazul în care o femeie se află în concediu de creștere a copilului în vârstă de până la 2 ani, iar anterior reluării activității ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului AndreeaB28 AndreeaB28 Buna ziua. sunt in concediu de crestere a copilului din luna martie a acestui an. incepand cu ianuarie 2014 as dori sa ma intorc la serviciu. am optat pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si alocatie copil cu handicap pana la 3 ani mirunaa mirunaa Buna ziua, am fost sa depun actele la primarie si am intrebat care va fi suma pe care o voi primi tinand cont de urmatoarele: - sunt in concediu de ... (vezi toată discuția)